USA a Izrael diskutují o podrobnostech útoku na Írán

28. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

USA a Izrael jednají o hranicích v rámci íránského jaderného programu, jejichž překročení by bylo považováno za postačující důvod k útoku na jaderná zařízení.

Izraelský velvyslanec ve Spojených státech Michael Oren údajně podal oficiální demarši poté, co ministr obrany Leon Panetta před několika týdny varoval před útokem na Írán.

Toto vyjádření rozzuřilo izraelskou vládu a ta nařídila Orenovi, aby protestoval. Bílý dům poté poslal Izraeli zprávu, v níž se říká, že administrativa má vlastní "červené čáry", jejichž překročení by spustilo útok na Írán, a Izrael nemusí jednat unilaterálně. Panetta také revidoval svůj postoj a v rozhovoru pro stanici CBS řekl, že USA použijí všech prostředků, aby zabránily Íránu získat jadernou zbraň.

Izrael také v prosinci v rámci strategického dialogu předložil americké straně zprávu o údajném íránském úsilí postavit tajné reaktory.

Izrael a USA se neshodují v hodnocení toho, jak pokročilý je íránský jaderný program. Proto je obtížné stanovit společné hranice, kam až může tento program bez rizika postoupit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12788

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2011