Papež kritizoval, že je význam Vánoc "zakryt spotřebitelstvím"

25. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Papež Benedikt XVI. kritizoval při půlnoční mši na Štědrý večer v bazilice sv. Petra ve Vatikánu zintenzivňující se komercializaci Vánoc. Naléhal na věřící, aby ignorovali "povrchní lesk" Vánoc a objevovali jejich pravý význam.

Papež ve svém kázání v bazilice sv. Petra opakoval svou kritiku ze čtvrtka, kdy řekl na setkání se zaměstnanci Vatikánu, že finanční krizi v Evropě víceméně "způsobila etická krize starého kontinentu".

Stědrovečerní mše se konala ve 22 hodin, nikoliv o půlnoci, a papež projel chrámem na pohyblivém pódiu, aby nemusel moc chodit.

Při svém vánočním požehnání světu "Urbi et Orbi" požadoval papež Benedikt XVI. ukončení krveprolévání v Sýrii a dialog mezi Izraelci a Palestinci. Prosil také o boží pomoc pro celou řadu zemí, které byly v roce 2011 postiženy přírodními katastrofami a nestabilitou.

Papež také žádal o boží pomoc pro lidi žijící v Africkém roku, "kteří trpí hladem a nedostatkem potravin, což se zhoršuje trvalým stavem nejistoty. Nechť mezinárodní společenství nabídne pomoc mnoha lidem, vyhnaným ze svých příbytků v tomto regionu, jejichž důstojnost je podrobována tvrdým zkouškám."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
7541

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2011