Muž v Lutychu zaútočil na vánoční trh

14. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Odsouzený obdivovatel zbraní začal v belgickém městě Lutychu házet ruční granáty a střílet na lidi na náměstí plném lidí nakupujících na Vánoce. Usmrtil šest osob, včetně sebe a zranil nejméně 122 lidí, některé vážně.

Několik hodin poté, co se třiatřicetiletý muž nedostavil k výslechu na policii, kde se měl zodpovídat ze své posedlosti zbraněmi, začal třílet na náměstí Place Saint Lambert, kde se koná vánoční trh, jehož se každoročně účastní 1,5 milionu osob.

V úterý večer navštívili Lutych král Albert II a královna Paola. Město bylo ve stavu šoku. "Byl to izolovaný incident," uvedl Willy Demeyer, primátor města Lutych.

Policie uvedla, že neexistují žádné důkazy, že by měl útočník cokoliv společného s teroristickými organizacemi. Ani nebyl motivován ideologicky. Hodil na náměstí, plné lidí, tři ruční granáty. Jeden zasáhl čekárnu na autobus a okamžitě tam usmrtil dva mladé chlapce. Na zranění posléze zemřela starší žena, dítě staré 23 měsíců a dvacetiletý muž.

Úřad prokurátora v Lutychu uvedl, že při útoku bylo zraněno 122 osob. Mnoho z nich je ve vážném stavu.

Střelec se jmenoval Nordine Amrani. Místní policie věděla, že je to blázen posedlý zbraněmi. Byl odsouzen do vězení na téměř pět let poté, co policie před třemi lety provedla razii do jeho kovodílny a nalezla tam asi desítku střelných zbraní, včetně samopalu AK-47 a 9500 součástek zbraní. Byl také odsouzen za obchod s drogami poté, co bylo zjištěno, že pěstuje 2800 rostlin marihuany.

Amrani se dostavil na náměstí s ručními granáty, puškou a revolverem. Vystoupil na náměstí na pódium a do davu hodin tři ruční granáty, začal střílet puškou a pak se zastřelil revolverem.

Na twitteru se začaly šířit zprávy o třech útočnících. Policie uvedla, že byly naprosto nepřesné.

Náměstí Place Saint Lambert je nejrušnějším dopravním uzlem ve městě. Je tam umístěno i autobusové nádraží a justiční palác. Vznikla panika. K útoku došlo asi ve 12.30 v poledne.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7908

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2011