Moskva potlačila povolební protesty

7. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Kreml zmobilizoval tisíce policistů, vojáků ministerstva vnitra a provládní mládežnické organizace, kteří všichni vystoupili proti protestům zaměřeným proti vládě Vladimíra Putina, jehož strana Jednotné Rusko získala v nedělních volbách podstatně sníženou většinu křesel.

Pořádková policie zatkla na Triumfálním náměstí v Moskvě asi 250 osob, kteří se pokusili vyvolat vlnu demonstrací po sporných nedělních parlamentních volbách, v nichž podpora pro Putinovu stranu klesla pod 50 procent.

Na náměstí se však sešly daleko větší počty provládních mladých lidí, kteří mávali velkými ruskými vlajkami a skandovali: "Medveděv, vítězství" a "Putin, Rusko!"

Bylo to poprvé, co vláda použila mládežnickou organizaci "Naši" k účelu, k němuž byla vytvořena - totiž potlačit prodemokratické protesty. Mezi zatčenými byl i známý opoziční politik Boris Němcov. Dalších 150 lidí bylo podle zpráv zatčeno v Petrohradě.

Soud v Moskvě oznámil, že odsoudil Alexeje Navalného, populárního protikorupčního akticistu, k 15 dnům vězení za neuposlechnutí policejních příkazů. Navalnyj je defakto šéfem hnutí proti Putinovi a Jednotnému Rusku. Opoziční politik Ilja Jašin byl také odsouzen na 15 dní do vězení.

Ruská mládež, která se narodila v posledních letech existence Sovětského svazu nebo až po jeho rozkladu, je rozhněvána, že se Putin chystá vrátit se k moci. Mnoho demonstrantů vyšlo do ulic poté, co se o spontánních protestech dověděli na internetu. LiveJournal, populární blogovací server a zdroj informací v zemi, kde televizi kontroluje stát, byl dočasně vyřazen z provozu. O víkendu během voleb byly také vyřazeny z provozu liberální internetové servery.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6888

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2011