Podaří se zachránit eurozónu?

3. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Šéf Evropské ústřední banky Mario Draghi naznačil v Evropském parlamentě, že pokud bude uzavřena nová, závaznější "finanční dohoda", mohou následovat "další opatření".

Analytikové to považují za příslib masivní fiskální intervence centrální banky ve Frankfurtu v krachujících zemích eurozóny, pokud bude zavedena přísná kontrola nad financemi těchto zemí.

Zároveň argumentoval Draghi, že Evropská ústřední banka má za úkol bojovat stejně agresivně proti inflaci jako proti deflaci - snižování cen v důsledku klesající poptávky.

Vzhledem k tomu, že, jak se očekává, dojde v eurozóně v nadcházejících měsících k drastickému hospodářskému poklesu, inflace by mohla klesnout pod cíl Evropské ústřední banky, jímž jsou 2 procenta ročně. Draghi zřejmě vyšle signál, že to nepřipustí, a je pravděpodobné, že ve čtvrtek příští týden znovu sníží úrokové míry.

Itálie i Řecko, které nyní mají nezvolené vlády "technokratů", mají tento týden oznámit další drastické škrty, což má naznačit, že plýtvání penězi ve středozemských zemích je u konce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9181

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2011