Bouře na Blízkém východě

22. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

  • Egypťané se připravují na "demonstraci milionu lidí". Má začít na káhirském náměstí Tahrír dnes v 16 hodin a je zaměřena proti vládnoucí vojenské radě. Tahrírské náměstí se už zaplňuje lidmi a provizorní nemocnice kolem náměstí nezvládají počet raněných. Podle egyptského listu Ahram Online bylo za poslední dvě hodiny zraněno asi 500 demonstrantů.
  • Prozatímní vojenští vládci v Egyptě páchají násilnosti, které jsou v některých případech horší než za vlády Hosniho Mubaraka, informuje nová zpráva Amnesty International.
  • Slzný plyn, který používají egyptské bezpečnostní jednotky proti prodemokratickým demonstrantům, dodává Egyptu americká firma Combined Systems Inc (CSI), zjistil deník Guardian.
  • Turecký premiér vyzval syrského prezidenta, aby odstoupil: "V zájmu blaha svého vlastního lidu i regionu, prostě odstupte! Pokud chcete vědět o někom, kdo bojoval až do smrti proti vlastnímu lidu, podívejte se na nacistické Německo, podívejte se na Hitlera, na Mussoliniho, na Nicolaea Ceausesca v Rumunsku. Pokud se z toho nedokážete poučit, uvažujte o osudu šéfa libyjského státu, který byl usmrcen před pouhými 32 dny."
  • V pondělí docházelo ke střetům nejen v Káhiře, ale v mnoha městech po celém Egyptě. K nejhorším střetům zřejmě docházelo v Ismailii, v městě u Suezského průplavu, kde podle informací státní televize byly usmrceny tři osoby.
  • Nejmladší a nejobávanější Kaddáfího synm Khamis je stále ještě naživu a je obklíčen jednotkami nové libyjské vlády. Je údajně v městě Terhouna, cca 100 km na jihovýchod od Tripolisu. Khamisova brigáda je obviňována z brutálních válečných zločinů, páchaných v městě Misrata.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
7212

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2011