EU: Vládní dluhová krize a krize solventnosti bank

15. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Evropská krize vypadá hůře než rok 2008 v USA. Je tomu tak proto, že zahrnuje jak problém veřejného dluhu v Řecku, Portugalsku a možná i Španělsku, tak krizi evropského bankovního systému, jehož akcie prakticky každým dnem ztrácejí hodnotu.

V USA existovaly státní pokladna a centrální banka, které společně zastavily krizi biliony dolarů nalitými do finančního systému nejen doma, ale fakticky i v Evropě. Dnes není jasné, zda ECB či Bundesbank budou mít dostatečné prostředky a pravomoci, aby zabránily vzniku platební neschopnosti.

Otázka zní: Jestliže vlády mají problém a snaží se fakticky o zmenšení svých ekonomik, kdo zachrání banky? Pokud se zvýšilo riziko ekonomické kontrakce a vlády přitom škrtají ve výdajích, dokážou se banky pod tlakem poklesu cen akcií samy refinancovat?

Dokud se americké domácnosti nezbaví dluhů - a s poklesem cen akcií a nemovitostí bude fuška toho dosáhnout - ani USA, ani Británie, Evropa nebo Japonsko nebudou v postavení, jež by jim umožňovalo stát se motivační silou udržitelného ekonomického oživení.

USA nemohou obnovit růst, jestliže se jejich ekonomika scvrkává. Evropa nedokáže stabilizovat svůj dluh, pokud se její ekonomika scvrkává. Japonsko čelí pomalé stagnaci. Čína nemůže současně navyšovat úspory a spotřebu. Možná, že neexistuje politické řešení pro nikoho, kromě toho nějak se protlouci na mnohem nižší úrovni ekonomického růstu.

Jak prohlásil Aaron Gurwitz z Barclays Wealth, nakonec je tu "nejistota ohledně schopnosti evropských vlád dostát všem závazkům spojeným s dluhovou službou".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7104

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2011