Egyptští demonstranti obsadili izraelské velvyslanectví

10. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Protestující Egypťané vnikli do budovy izraelského velvyslanectví v Káhiře a obsadili její prostory. Bezpečnostní složky použily slzný plyn, zatímco demonstranti vrhali na policejní vozidla kameny a Molovovy koktejly. Izraelský velvyslanec Jicchak Levanon s rodinou i personálem velvyslanectví odletěl ze země.

Americký prezident Barack Obama na izraelskou žádost apeloval na Egypt, aby velvyslanectví bránil.

Nepokoje propukly po pátečních modlitbách, kdy se tisíce lidí shromáždily na náměstí Tahrír, aby požadovali orychlení politických reforem slíbených vojenskou juntou po svržení Husního Mubaraka v únoru tohoto roku.

Později stovky lidí pochodovaly k izraelskému velvyslanectví, zničily zeď kolem budovy a asi třicetičlenná skupina vnikla dovnitř do konzulárních kanceláří, kde vyházela diplomatické dokumenty z oken. (Podle egyptských zdrojů část dokumentů podléhala utajení.) Stáhla také ze stožáru izraelskou vlajku a místo ní vztyčila egyptskou. Podle korespondenta BBC Hamady Abú Kamara požadují protestující uzavření velvyslanectví.

Později se ohnisko protestů přesunulo k budově velení egyptských bezpečnostních sil, která stojí nadaleko velvyslanectví. Zde se stovky mladých lidí pokoušejí vzít budovu útokem. Vykřikují přitom hesla proti armádě a hlavě vojenské junty polnímu maršálu Tantávímu. Podle zpráv zdravotníků byli čtyři lidé velmi vážně zraněni. Podle egyptských médií bylo zraněno asi 400 osob.

Reportér BBC uvádí, že slyší intenzívní střelbu ozbrojenců u bran objektu, kteří se snaží zabránit obsazení budovy. Podle některých zpráv byla policejní stanice bezprostředně sousedící s velvyslanectvím vyrabována.

Protesty u velvyslanectví se konaly od 18. srpna, kdy Izrael po útoku militantů u Ejlatu, při němž zahynulo osm osob, na egyptském území usmrtil pět egyptských policistů. Egyptská vláda to označila za "nepřijatelné", Izrael vyjádřil lítost, ale nepřiznal odpovědnost za smrt policistů. Izraelský ministr obrany nařídil vyšetření události ve spolupráci s egyptskou stranou.

Třicet let stará mírová smlouva s Izraelem je po svržení Mubaraka předmětem pochybností. Egyptská junta prohlásila, že přebírá mezinárodní závazky svého předchůdce, nicméně je zřejmé, že zahraničněpolitická orientace země se mění.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8404

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2011