Agentura Standard & Poor's vidí 50% šanci na snížení ratingu USA

22. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Ratingová agentura S&P ve čtvrtek znovu upozornila na reálné riziko, že se deficity americké vlády v budoucnosti vymknou kontrole. Podle S&P tedy existuje asi 50% šance, že USA během čtvrt roku přijdou o úvěrový rating AAA - možná dokonce již v srpnu.

Probíhající kongresová debata o snížení deficitu může narazit na datum 2. srpna, kdy bude vyčerpán limit pro zadlužení ve výši 14,3 trilionu dolarů - což by ministerstvu financí způsobilo obtíže se splácením dluhu a také s vyplácením mezd federálním státním zaměstnancům a vojákům.

Pokud Republikáni a Demokraté dosáhnou dohody o zvýšení dluhového stropu, ale v samotné věci redukce dluhu nebude nic reálného podniknuto, rating USA se patrně sníží na AA, tvrdí S&P.

Zpráva agentury výslovně uvádí, že by v této souvislosti degradovala rating dluhu státem podporovaných podniků podporujících bydlení jako je Fannie Mae a Freddie Mac, ale i některých federálních bank a pojišťoven.

S&P nicméně považuje možnost, že Kongres nenalezne kompromis ohledně zvýšení dluhového stropu, za nejméně pravděpodobnou, a dodává, že by to vedlo ke zmatku na globálních finančních trzích a americká ekonomika by patrně upadla zpět do recese. V takovém případě by prý ministerstvo financí mělo dále výrazně omezit výdaje a Fed zahájit další kolo kvantitativního uvolňování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7758

Diskuse

Obsah vydání | 22. 7. 2011