Budoucnost Blízkého východu bude bez Ameriky

30. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Prezident Obama jedná vůči Blízkému východu slabě a arabský svět se od něho odvrací s pohrdáním, píše v deníku Independent Robert Fisk. Budoucnost tohoto regionu bude bez amerického vlivu.

Obama nezačal podporovat arabské revoluce do té doby, než téměř skončily, a tak Spojené státy přišly v regionu o zbytek svého kreditu. Obama mlčel, když byl svržen Ben Ali, přidal se ke kritice Mubaraka teprve dva dny před jeho útěkem, odsoudil sice vražedný syrský režim, ale dal najevo, že by mu nevadilo, kdyby Assad přežil, bez efektu vyhrožuje Bahrajnu a stoprocentně mlčí ohledně Saúdské Arábie. A před Izraelem pořád klesá na kolena. Arabové se tedy od Ameriky s pohrdáním odvracejí. Budou to Arabové a další muslimové na Blízkém východě, kteří budou rozhodovat o svých zemích.

Turecko zuří, že syrský prezident Assad, který dvakrát hovořit o reformách a o demokratických volbách, své slovo nesplnil. Turecko se obává vlny kurdských uprchlíků, která by zasáhla Turecko, a turecká armáda připravuje invazi do Sýrie, kde by vytvořila "bezpečnou zónu" pro uprchlíky, prchající před vražděním Assadových jednotek.

Katar se mezitím snažím zabránit Alžírsku, aby dodávalo Kaddáfího tanky a ozbrojená vozidla. Katar také ostře kritizuje Assada. Televize Al Džazíra denně informuje o syrském prodemokratickém povstání, k intenzivní zuřivosti syrské oficiální televize.

K největšímu krveprolévání asi dojde ještě v Jemenu.

Amerika stále podporuje Saúdskou Arábii, nyní uzavírá novou zbrojní dohodu se Saúdskou Arábií v hodnotě 40 miliard dolarů. Na jejím základě mají vzniknout nové "elitní" jednotky, ochraňující saúdské ropné a jaderné zdroje.

Americká zahraniční politika je založena na falešné představě, že Arabové jsou hloupější než ostatní svět a že nerozumějí Západu. Jenže Arabové jsou dnes gramotnější, než byli před dvaceti lety, milionu z nich umí anglicky a moc dobře rozumějí slabosti a irelevantnosti Obamovy politiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10193

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2011