Wikileaks - nejnovější zprávy

Mahmud Ahmadinežád "dostal facku od velitele revolučních gard"

5. 1. 2011

  • Norský deník Aftenposten, který, stejně jako pět dalších světových listů, dostal v prosinci - opožděně - celý soubor 250 000 amerických diplomatických depeší zveřejněných Wikileaks, je vydává. Jedna ze zajímavějších depeší obsahuje informace, že Berry Smutny, generální ředitel velké německé firmy vyrábějící satelitní technologii, sdělil americkým diplomatům, že Francie provádí daleko více průmyslové špionáže v Německu než Rusko a Čína. Bylo to součástí úsilí přesvědčit USA, aby investovaly do Němci vyráběné sítě špionážních satelitů navzdory silnému odporu z Francie. Depeše vyvolaly podstatnou kontroverzi, neboť německá špionážní agentura BND uvedla, že satelity bude provozovat za řízení od BND soukromá komerční firma.
  • Španělský deník El País byl zablokován v Íránu poté, co vydal americkou diplomatickou depeši, podle níž údajně dostal íránský prezident Mahmud Ahmadinežád facku od velitele revolučních gard. Došlo k tomu, sdělil utajený zdroj americkým diplomatům, když v lednu 2010 zaujal na interním jednání prezident Ahmadinežád "překvapivě liberální postoj" ohledně toho, jak by se mělo postupovat proti protestům íránské opozice. Ahmadinežád doporučil, aby bylo zavedeno více osobních a společenských svobod, včetně svobody tisku, aby se uklidnila situace. Tím Ahmadinežád rozzuřil šéfa revolučních gard Ali Jafariho, který vykřikl: "Nemáte pravdu! Právě VY jste vytvořil tenhle chaos! A teď chcete dát tisku víc svobody?" Jafari pak údajně dal Ahmadinežádovi facku, což způsobilo, že schůze skončila uprostřed pozdvižení a už se znovu nesešla.
  • Bílý dům přijímá opatření proti příštímu možnému zveřejnění tajných amerických diplomatických depeší. Bude dohlížet i na to, aby depeše nepsali "naštvaní" diplomaté. Podle předpisů, které zveřejnila americká vláda,se bude nyní prostřednictvím psychologů a sociologů dohlížet na to, aby mezi diplomaty nevznikaly depresivní nálady a atmosféra naštvanosti. Ty budou hodnoceny jako měřítko klesající diplomatovy důvěryhodnosti.
  • Americký diplomat Gene Cretz, který v jedné diplomatické depeši psal o "sexy zdravotní sestře" která neustále doprovází libyjského vládce Muammara Gaddáfího, se už nebude vracet do své funkce.
  • Julian Assange se včera dostavil na svou každodenní policejní kontrolu na policejní stanici ve vesnici Beccles o 25 minut pozdě a stanice, která se uzavírá v 17 hodin, musela být po tu dobu ponechána otevřená. Assange má povinnost se tam hlásit každý den mezi 14. a 17. hodinou. Assange byl varován, že pokud zase přijde pozdě, budou proti němu podniknuty trestné akce.
  • Izrael usiloval o to, aby byla ekonomika v Gaze "stále na pokraji kolapsu", podle americké diplomatické depeše z r. 2008.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 5.1. 2011