Václav Havel zesměšňuje člověka, který je za hanebných podmínek vězněn, aniž by byl obviněn z nějakého zločinu

3. 1. 2011 / Daniel Veselý

Václav Havel se v aktuálních OVM vyjádřil i ke kauze WikiLeaks (zhruba od 30. minuty). Vůbec mě nepřekvapilo, že je o ní chabě informován. O to horší a bez nadsázky ohavné bylo jeho vyjádření o Bradley Manningovi – mladém americkém vojákovi, který zřejmě vedle jiných vojenských materiálů serveru WikiLeaks předal videozáznam, na kterém posádka amerického bitevního vrtulníku Apache v Iráku zavraždí tucet civilistů včetně dvou kameramanů z Reuters.

Václav Havel se o člověku, jenž jednal naprosto čestně, zodpovědně a statečně, když chtěl veřejnost upozornit na zjevný válečný zločin, vyjádřil jako o „ panu Vopičkovi, který „může všechno ukrást“ a coby voják „nemá číst statisíce diplomatických nót (Manning rozhodně nečetl statisíce tajných dokumentů, nýbrž je pravděpodobně předal WikiLeaks), ale má odpočívat, když nebojuje.“ Místo toho Havla hlavně zajímalo, jak se ty tajné materiály mohly dostat na světlo boží.

Bývalý prezident tedy trapně zesměšňuje mladého muže, který již sedm měsíců tráví téměř všechen čas v izolaci bez deky a polštáře a bez možnosti přijímat návštěvy. Ale co je horší – samozvaného bojovníka za lidská práva (uvědomuji si, že se toto adjektivum objevovalo v publicistickém žargonu bolševických novinářů, když dštili síru na chartisty včetně Havla samotného, přesto ho musím použít) nepálí, že je Manning zadržován v podmínkách, jež někteří nazvali mučením, aniž by byl obviněn z konkrétního zločinu. Jeho fyzické a psychické zdraví se podle posledních zpráv povážlivě zhoršuje.

Nedovedu pochopit, že zrovna bývalý politický vězeň opovržlivě zvedá nos nad někým, kdo trpí v takovýchto podmínkách. Bradley Manning netráví svůj čas ve fešáckém kriminále a po ránu mu jistě neservírují Havlův oblíbený čaj Earl Grey. Pane Havle, musím nad vaším postojem vůči člověku, kterého obdivuji a za jehož čin si ho vážím, vyjádřit hluboké opovržení.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.1. 2011