CIA chránila nacistické zločince

12. 12. 2010

Z odtajněných dokumentů CIA vyplývá, že američtí výzvědní pracovníci vyvinuli po druhé světové válce velké úsilí, aby ochránili fašistického ukrajinského vedoucího politika a osobu podezřívanou ze spolupráce s nacisty, před stíháním a z úřadovny v New Yorku ho využívali ve snaze vyvolat na Ukrajině nepokoje, píše deník Independent.

Mykola Lebeď stál v čele podzemního hnutí, jehož cílem bylo během studené války ochromit Kreml a provádět pro CIA partyzánské akce. Vyplývá to ze zprávy dvou vědců, kteří pracují pod dohledem amerického Národního archivu. Během druhé světové války stál Lebeď v čele ukrajinské nacionalistické organizace, která spolupracovala s nacisty na vyvražďování židů na západní Ukrajině a také usmrtila tisíce Poláků. Zpráva líčí poválečné úsilí amerických výzvědných činitelů svést činitele americké federální vlády, kteří usilovali o zatčení nacistů, ze stopy Mykoly Lebedě a ingnorovat či zatajit jeho minulost.

Zpráva s titulem "Hitlerův stín: Nacističtí váleční zločinci, americké výzvědné služby a studená válka" využívá obrovského množství dokumentů, které CIA nyní odtajnila, a více než milion zdigitalizovaných dokumentů americké vojenské rozvědky, které dosud byly také nepřístupné. Z dokumentace vyplývá, že americká rozvědka chránila během studené války bývalé nacisty do větší míry, než bylo dosud známo.

Elizabeth Holtzmannová, bývalá poslankyně Kongresu za Demokratickou stranu z New Yorku, která usilovala o zveřejnění této dokumentace, její zveřejnění přivítala. "Je to složitá, a v určitých ohledech i ostudná etapa americké historie," dodala. "Nebyla známa veřejnosti a myslím, že je to známkou odvahy vlády a odvahy našeho národa vzít tuto éru a tyto dokumenty a říct: 'Chceme se dovědět pravdu o tom, co naše vláda dělala' - v tom smyslu bylo toto zveřejnění profesionální a seriózní."

V roce 1949 odvezla americká vláda Lebedě do New Yorku, kde dostal ochranu před možným zavražděním. Prostřednictví organizace Prolog, financované CIA, sbíral výzvědné informace o Sovětském svazu až do konce šedesátých let. Ještě vroce 1991 byl považován CIA za významný informační zdroj. Nakonec Lebedě federální vyšetřovatelé identifikovali jako možného válečného zločince, ale nebyl nikdy stíhán. Zemřel r. 1998.

Jedna kapitola zprávy se zabývá tím, jak Američané po válce používali důstojníků Gestapa, včetně Rudolfa Mildnera. Mildner byl r. 1943 odpovědný za bezpečnost v Dánsku - tou dobou měl být většina z 8000 dánských židů poslána do koncentračních táborů, avšak zachránilo je dánské protinacistické hnutí odporu. Americká armáda Mildnera zatkla a zařídila, aby nebyl vyšetřován za válečné zločiny, protože bylo považováno za užitečné, že má informace o metodách komunistické diverze.

Osoby usilující o stíhání nacistických zločinů už dlouho vznášejí otázky o vazbách americké vlády na válečné zločince během studené války. V letech 1945 - 1955 bylo do Ameriky přivezeno až 500 vědců a dalších odborníků s nacistickým zázemím. Hráli čelnou roli v raketovém výzkumu a ve vesmírném programu.

CIA také zveřejnila svou rozsáhlou dokumentaci o událostech roku 1968 v Československu, ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010