Wikileaks: Američané varují, že Srbsko ovládne část Kosova

10. 12. 2010

Spojené státy se obávají, že Evropa ustoupí srbskému nátlaku a dovolí, aby bylo Kosovo rozděleno. To by ale vyvolalo etnické násilí.

Z amerických diplomatických depeší, vydaných serverem Wikileaks, vyplývá, že vysocí srbští činitelé sdělili soukromě Washingtonu a Evropské unii, že se vládě Kosova nikdy nepodaří získat plnou kontrolu nad celým svým územím - a nepřímo požadovali rozdělení Kosova.

Vysocí američtí činitelé se ostře stavějí proti tomu, co považují za soustředěné a trpělivé pokusy srbského prezidenta Borise Tadiće rozdělit Kosovo.

Kdyby se Tadičovi podařilo Kosovo rozdělit, bylo by to porážskou deseti let americké zahraniční politiky. Američtí diplomaté v depeších odsuzucí "váhání a slabost" Evropské unie v této otázce.

Srbská neústupnost a neustálé, každodenní úsilí Srbska znovu ovládnout severní části Kosova vyvolávají nebezpečí, že znovu propukne etnická válka, varovalo americké velvyslanectví Washington.

"Pokud nebudeme jednat brzo, bude to znamenat, že přijdeme o severní Kosovo a znovu se otevře Pandořina skřínka etnického konfliktu, který definoval devadesátá léta, píše letos z Kosova tamější americký velvyslanec Christopher Dell. "Je načase ukončit léta váhání, co se severu týče, a změnit dynamiku sílícího rozdělení mezi severem a ostatními částmi Kosova. Současná situace je neudržitelná a zhoršuje se. Musíme to zastavit."

Tento víkend se v Kosovu konají všeobecné volby. Analytikové čekají na to, jak budou hlasovat kosovští Srbové.

Jovan Ratković, Tadićův zahraničněpolitický poradce a hlavní činitel, který se účastní jednání ohledně Kosova se západními diplomaty, sdělil novému americkému velvyslanci v Bělehradě, že Srbové ze severního Kosova nikdy nepřijmou vládu Albánců.

Zatímco Srbsko opakovaně veřejně tvrdí, že se nikdy Kosova nevzdá a nikdy ho neuzná jako samostatný stát, protože ho považuje za posvátné srbské území, z amerických diplomatických depeší vyplývá, že Bělehrad přiznává, že Albánci ovládaná část Kosova je pro Srby ztracena a že Tadićovy snahy učinit Srbsko členem EU nedosáhnou úspěchu, pokud bude v této věci zastávat tvrdou linii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010