Wikileaks: Američané Španělsku: Dejte nám Pisarrův obraz a my vám vrátíme zlato

9. 12. 2010

Američtí diplomaté přislíbili Španělsku, že mu pomohou získat zpět zlatý a stříbrný poklad ze španělské lodi, která se potopila u španělského pobřeží, ale který ze dna moře vyzvedla kontroverzní americká firma, pokud Španělsko poskytne americkému občanu obraz od Camille Pisarra, který visí v madridském museu.

Americká firma Odysseus nalezla v pobřežních mořích u Španělska v potopeném vraku španělské lodi Černá labuť půl milionu zlatých a stříbrných mincí v hodnotě asi půl miliardy dolarů. Ke vzteku Španělska si poklad Američané odvezli do Ameriky.

Americký velvyslanec v Madridu Eduardo Aguirre se pokusil nabídnout španělskému ministru kultury Césaru Antoniu Molinovi návrat tohoto pokladu do Španělska, pokud Španělsko předá americkému občanu Claudu Cassirerovi Pisarrův obraz. Ten musela před druhou světovou válkou Cassirerova židovaská babička za pakatel prodat německým nacistům, ale madridské muzeum jej koupilo za drahé peníze v devadesátých letech v dobré víře z třetí ruky. Molino dohodu odmítl. Posléze soud v Americe rozhodl, že zlatý a stříbrný poklad patří Španělsku, ale američtí nálezci se odvolali.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.12. 2010