Britský ministr obrany: "Kaddáfí musí odejít"

27. 3. 2011

Britský konzervativní ministr obrany Liam Fox zaútočil na šéfa libyjského státu. Označil ho za "brutálního" diktátora, který "už dávno ztratil smysl pro realitu". Fox dodal, že bombardování přestane teprve tehdy, až "lidé budou moci pokojně doma spát a budou vědět, že se nestanou terčem zlovolného režimu." Fox varoval, že útoky budou pokračovat, dokud bude Kaddáfí dál střílet na civilní obyvatelstvo ve "školách, v domovech a v mešitách". Podle Foxe existuje jednoduché řešení jak konflikt ukončit. "Skončíme to, až splníme rezoluci OSN, což znamená, až budou libyjští občané v bezpečí," zdůraznil. "Pokud libyjský režim přestane útočit na civilisty, uzná, že to nepovede pro něj k vojenskému úspěchu, pak by to mohlo skončit relativně rychle."

Britský ministr obrany podtrhl, že mezinárodní společenství je rozhodnuto i nadále jednat z vysoce morálního hlediska, což znamená, že lze útočit na vojenské cíle pouze tehdy, kdy existuje nulové riziko pro civilisty.

Liam Fox vysvětlil: "Máme dilema. Chceme i nadále jednat z vysoce morálního hlediska. Je daleko lehčí bojovat ve městech, když si nedáváte pozor na to, kolik vyvraždíte mužů, žen a dětí. To ale ale právě ten rozdíl mezi námi a jimi. Musíme si být jisti, že cestou k vítězství v tomto konfliktu se neproměníme v ně."

Fox také kategoricky vyloučil vyslání pozemních vojsk. Poukázal na to, že rezoluce RB OSN č. 1973 "konkrétně zakazuje" okupační armádu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.3. 2011