Tři střípky z Libye v sobotní podvečer

26. 3. 2011

Jak je přineslo zpravodajství rozhlasu BBC:

  • Za podpory bombardování západních armád ovládli libyjští vzbouřenci město Adždabija. Zpravodaj BBC v reportáži uvažoval, zda jejich úspěch může být opakován i v západnějších městech, která podporují plukovníka Kaddáfího. Podle rezoluce OSN totiž smějí západní jednotky zasahovat proti Kaddáfího armádě pouze tam, kde útočí na civilní obyvatelstvo. V městech, která Kaddáfího podporují, jeho armáda na civilisty neútočí, a tak tam nemohou západní jednotky bombardovat.
  • V Londýně se konala obrovská demonstrace proti vládním škrtům. Lybijská televize z ní odvysílala pár záběru a uvedla, že jde o demonstraci proti západním leteckým útokům v Libyi.
  • Do jídelny hotelu v Tripolisu, kde snídala většina západních novinářů, pronikla žena s otevřenými ranami na rukou a nohou a začala křičet, že ji znásilnili příslušníci Kaddáfího tajné policie. Novináři s ní začali hovořit, personál hotelu se jim v tom snažil zabránit a ženu označil za "zrádce". Za pár minut na novináře v jídelně zaútočili muži v kožených kabátech, začali jim konfiskovat kamery a fotoaparáty a ženu rychle odvedli. Rozhlas BBC o tom vysílal svědectví reportéra britského hospodářského deníku Financial Times.
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.3. 2011