Utajená dobrá rada nad zlato

23. 3. 2011 / Pavel Urban

Zaujala mě myšlenka upravit nadčasové heslo z roku 1953:

"(Hladová koruna) je výzva k boji, povel, abyste proti slabosti režimu postavili sílu lidu a kladli odpor, jak nejlépe můžete. Lid ostatních zemí zotročených globalizací se sjednocuje a připojí se k Vám ve Vašem zápase. Svobodný svět je s Vámi. Všechna moc náleží lidu!

Režim slábne a bojí se Vás. Moc je v lidu a lid stojí proti režimu. Sjednocujte a mobilizujte svoje síly! Pryč s nadnárodními korporacemi! Trvejte na právech dělnictva! Dnes si vymáhejte ústupky, zítra svobodu!"

Patřím k lidem, kteří považují za jistý problém české politiky nereformovanou komunistickou stranu, respektive její nevhodný poměr příliš velké voličské podpory a příliš nulového koaličního potenciálu. Pokud by se KSČM podařilo přesvědčit, aby požadovala navrácení moci z globální úrovně zpět do rukou lidu zastoupeného českou vládou a náhradu nadnárodních korporací kapitálem českým, mohlo by to onen problematický poměr voličského a koaličního potenciálu poněkud vyrovnat. Pod dvaceti letech už má snad dělnictvo této země dostatek zkušeností jak s českou vládou odpovědnou českým voličům, tak se solidaritou a sociálností českého kapitálu v porovnání se zahraničními firmami. O poměru tohoto kapitálu k veřejnému majetku ani nemluvě.

Velké šance na úspěch takováto snaha asi nemá. To by muselo vedení KSČM po odchodu Ransdorfa a Grebeníčka opravdu hodně zhloupnout. Ale za zkoušku by to možná stálo. Pokud by to pan Jírovec chtěl zkusit, držím mu palce.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.3. 2011