Zaujatost

25. 3. 2011 / Jan Čulík

Motto:

Příznivce Kaddáfího vraždí jeho odpůrci jen proto, že nechtějí na obsazených územích vyvěšovat na domy novou roajalistickou vlajku. Máme mít obavy a nebo máme daný stav uvítat jako zrod nové demokracie? (Štěpán Kotrba)

Je to pravda. Tato zpráva se vyskytla v jedné neověřené telefonické depeši z třetí ruky, přicházející z Benghází. Naproti tomu brutální útoky Kaddáfího armády, s použitím těžké vojenské techniky, proti civilnímu obyvatelstvu Libye, jsou dobře zdokumentovány už celou řadu týdnů.

Nemusíme mít iluze o vzbouřencích a nevíme, jak se v případné nové vládě budou chovat. Už je z toho titulu, že jejich vojenská vybavenost je víceméně amatérská a jejich chování na bojišti povýtce chaotické, je možno dovodit, že pravděpodobně vzbouřenci terorizují místní obyvatelstvo poněkud méně, než Kaddáfího armáda.

Myslím si, že je neférové, zavádějící a manipulativní, když Štěpán Kotrba používá takovéto citace bez kontextu.

Je bez pochyb, a ve vlně protizápadních příspěvků to tak trochu mizí, že pobídkou k západní vojenské akci v Libyi byla ochrana civilistů před dobře zdokumentovanými brutálními zásahy Kaddáfího jednotek proti vlastnímu obyvatelstvu. To je nutno v rámci férovosti připomínat.

Svět mohl těžko v takové situaci dál zůstávat v nečinnosti. Je samozřejmě možno kritizovat, jakým způsobem se západní zásahy vyvíjejí, i to, zda šlo o řádně promyšlenou akci.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.3. 2011