Kam se poděla demokracie -- aneb co když nám vládne spolek hlupců?

25. 3. 2011 / Jiří Jírovec

Netvrdím, že Kanada je vzor všech demokratických ctností. Nicméně ministři tady padají za menší věci než je ozbrojený nájezd na televisní kanceláře a nebo horentně předražené faktury za ozvučení akce papalášů.

V Kanadě se v roce 2008 stala mrzutá věc ministru zahraničních věcí. Maxime Bernier totiž zapomněl utajené dokumenty v domě své přítelkyně Julie Couillard. Když spěchal ze schůzky NATO v Rumunsku za trochou té montrealské něhy, převážily hormony zdravý rozum a tak první kroky nevedly k ministerskému tresoru. Vše se zamotalo tím, že ona žena měla před ním několik milenců z prostředí vcelku proslulého kriminální činností. Bernierovi nepomohlo přátelství s premierem Harperem a šel od válu.

Tím se upevnila důvěra veřejnosti ve vládu a správu kanadských věcí. Upevňování je samozřejmě i prodejní artikl předsedkyně české Poslanecké sněmovny, Miroslavy Němcové. Alespoň to dává najevo zbloudilcům na sněmovní stránky:

"Vážím si vašeho zájmu a chci zdůraznit váhu zákonodárného sboru, jehož úkolem není pouze legislativní aktivita, ale též upevňování důvěry našich občanů v demokratické uspořádání života v naší zemi i posilování svobody a z ní plynoucí odpovědnosti každého jednotlivce."

Veřejnost by jistě uvítala, kdyby poslanci a potažmo vláda upevnili její důvěru k demokratickému uspořádání života v naší zemi, například tím, že by ve Sněmovně vysvětlili, jakou roli hrál ministr Vondra ve skandálu s ČT i jiných kausách na ministerstvu, kde nikdo nic nevidí a nikdo za nic nemůže.

Štěpán Kotrba sice vcelku jasně popsal bordel vládnoucí na ministerstvu obrany, když jde o utajované dokumenty, ale od vysvětlování je vláda a ministři. Když dojde na otázky, nastává absurdno koaličního hlasování:

"Návrh Pavla Kováčika, vysvětlení předsedy vlády, okolnosti zásahu Vojenské policie, na zítřek... Kdo je proti? Hlasování pořadové číslo 3, přítomno 183, pro 73, proti 32. Tento návrh přijat nebyl."

Podobný návrh podal poslanec Jandák:

"Kdo je pro (podobný) návrh poslance Jandáka? Kdo je proti? Hlasování pořadové číslo 4 , přítomno 183, pro 79, proti 60. Návrh přijat nebyl."

Pak se ještě hlasuje o návrhu Lubomíra Zaorálka zařadit na program jednání zprávu ministra financí Miroslava Kalouska - zkráceně řečeno - ve věci ProMoPro.

"Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti? Hlasování pořadové číslo 8 , přítomno 183, pro 71, proti 91. Tento návrh přijat nebyl."

Místo aby poslanci podpořili důvěru občana v demokracii, udělali jen to, že posunuli citovaný výrok Miroslavy Němcové do kategorie blábolu. Taková oběť za upevnění trojkoryta stojí.

Odmítání otázek opozice nutně vede k otázce, zda současná trojkoalice není jen předvojem vlády hlupáků, kteří se jednou proplatí k moci a budou svoji zhůvěřilost krýt vypečenou obranou založenou na zaklínadle koaliční dohody.

Naše dohoda se nedá změnit, říkají unisono v trojce, devítce či osmnáctce. A když se hlasy rozladí, přispěchá nadkoaliční president s takměř stalinským, tedy všeobsahujícím moudrem. Smlouva-nesmlouva, náš orel stalinský vstoupí jako deus ex machina do děje a zachrání trojspolek u moci. Není třeba ani parlament ani diskuse s opozicí a šup, už je DPH na 20% ale jen na sedmnácti a půl.

Slunce naše nejjasnější zatím ještě nevstoupilo do hry o Vondru. Asi je pod jeho rozlišovací schopnost. A tak nechal trojkoalici, aby se hádala a pak uspořádala komedii v podobě 15. schůze-neschůze Sněmovny.

Na pořadu této mimořádné schůze mělo být vysvětlení Vondrovy činnosti. Většinou to je tak, že se odhlasuje pořad schůze a pak se začne. Ministr Vondra se ovšem ujal slova před hlasováním a pronesl omluvu-neomluvu na schůzi-neschůzi, kterou souhlasující trojkoalice neschválením programu zabila dřív, než mohla formálně začít.

Hlasování- nehlasování bylo rovněž zajímavé. Poslanci TOP09 a VV totiž nehlasovali proti navrhovanému programu schůze spolu s ODS, ale zdrželi se hlasování. Nejspíš si spočítali, že to bude na voliče lépe působit a že i tak bude návrh na mimořádnou schůzi zamítnut.

Od zamrzlé Ottawy to všechno vypadá jako sranda, ale co když si jednou banda opravdových hlupců ošetří, pod hlavičkou vlastní koaliční dohody, setrvání u moci na věčné časy. Pak již nebude demokracie zapotřebí. Vždyť to říká i Roman Joch, když mluví o vládě gentlemanů.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.3. 2011