Zranění dělníci byli vystaveni 10 000 silnější radioaktivitě, než se očekávalo

25. 3. 2011

Japonsko dnes oznámilo, že dělníci, kteří utrpěli popáleniny při snaze chladit poškozený reaktor v jaderné elektrárně Fukušima Dai-iči, byli vystaveni ozáření 10 000 vyššímu, než bylo očekáváno. To může znamenat, že klíčově důležitá ochranná obálka reaktoru (kontejnment) praskla.

Pokud je tomu tak, jde o vážný zvrat v údajně úspěšném úsilí o zvládnutí průmyslové havárie vyvolané před dvěma týdny zemětřesením a následnou tsunami.

Na elektrárně se v nepřetržitých směnách střídá více než 700 zaměstnanců, kteří se snaží stabilizovat energetický komplex se šesti reaktory. Včera se tři z nich pokoušeli vyměnit kabel na reaktoru třetího bloku, aby mohlo dojít k opětovnému spuštění standardního chladícího systému, a přitom neočekávaně utrpěli vážná zranění.

Dva jsou v nemocnici s popáleninami patrně vyvolanými ozářením poté, co vstoupili do radioaktivní vody.

Kontaminovaná voda vykazovala 10 000 větší úroveň radioaktivity než by odpovídalo vodě cirkulující v normálně pracujícím reaktoru. "Je možné, že reaktor je poškozen", vysvětluje Hidehiko Nišijama z Japonské agentury pro jadernou bezpečnost. Už dříve bylo připuštěno, že malé exploze na reaktorech mohly způsobit poškození, ale takovýto únik radioaktivity může znamenat, že poškození je vážnější, než se dosud myslelo.

Reaktor č. 3 je také jediný, který používá směsné plutoniové palivo vyrobené z vyřazených jaderných náloží. To je výrazně toxičtější než oxid uraničitý používaný v ostatních reaktorech.

Japonsko také dnes doporučilo dalším 120 000 lidí žijícím v okolí elektrárny, aby se evakuovali, a Čína hlásí, že dva Japonci vstupující do země vykazovali mimořádně vysokou úroveň radioaktivity. Těmto lidem cestujícím z Tokia byla poskytnuta lékařská péče a byli umístěni v karanténě.

Oficiálně Japonsko tvrdí, že nikdo kromě tří zraněných dělníků nebyl vystaven vysoké radiaci. Doporučení k evakuaci je zdůvodňováno problémy se zásobováním.

Zatím bylo evakuováno 70 000 lidí žijících ve 20 km pásmu v okolí havarované elektrárny.

Dva ze šesti poškozených reaktorů jsou nyní považovány za bezpečné, ale situace na čtyřech dalších zůstává nestabilní. Periodicky z nich stoupá pára a dým.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.3. 2011