KLDR údajně vede dělostřeckou palbu na jihokorejský ostrov Jeonpjeong

23. 11. 2010

Agentura AP informuje o tom, že severokorejské ozbrojené síly údajně z opevněných postavení na západním pobřeží Korejského poloostrova vypálily stovky dělostřeleckých granátů na jihokorejský ostrov Jeonpjeong. Vláda v Soulu informovala, že její bojové letouny F-16 odpověděly útokem na severokorejská postavení. Dělostřelba, která údajně zranila čtyři jihokorejské vojáky, pokračuje.

Podle jihokorejské televize YTN na napadeném ostrově žije zhruba 1 200 - 1 300 lidí. Televizní záběry ukázaly kouř stoupající ze zničených budov.

Ostrov Jeonpjeong se nachází nedaleko západní části hranice mezi oběma státy. Hranici stanovila v roce 1953 komise OSN, a Sever ji nikdy neuznal.

Náčelník jihokorejského generálního štábu zprávy médií zhruba potvrdil, ale nepřidal k nim žádné podrobnosti. Podle anonymního zdroje ve štábu jihokorejské ozbrojené síly vyhlásily bojovou pohotovost.

K událostem došlo krátce poté, co se vystupňovalo napětí kvůli oznámení KLDR, že má nové zařízení na obohacování uranu, a zhruba měsíc nato, co severokorejský vůdce Kim Čong-il jmenoval svého nejmladšího syna Kim Čong-una oficiálním následníkem. Vztahy mezi oběma Koreami zůstávají mimořádně napjaté od březnového potopení jihokorejské bojové lodi, při níž zahynulo 46 námořníků. Soul obvinil Sever, že loď zničilo jeho torpédo, zatímco Pchjongjang odmítá jakoukoliv odpovědnost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.11. 2010