Severní Korea "se snaží na sebe upoutat pozornost světa"

23. 11. 2010

Jižní Korea uvádí, že jeden jihokorejský voják byl usmrcen poté, co Severní Korea zahájila dělostřeleckou palbu zacílenou na obydlený jihokorejský ostrov nedaleko západní hranice obou zemí. V úterý ráno palba už ustala, ale požáry na Yeonpyeongu stále hoří. Jihokorejský prezident Lee Myung-bak nařídil činitelům své vlády, aby na akci Severní Koreje "reagovaly přísně", ale tak, aby "situace neeskalovala".

Severní Korea se touto akcí "pokouší připoutat na sebe mezinárodní pozornost", argumentuje zahraničněpolitický komentátor listu Guardian Simon Tisdall. To mezinárodní společenství odmítá, poté, co se dostaly rozhovory šesti stran, obou Korejí, USA, Japonska, Ruska a Číny ohledně severokorejského jaderného a raketového programu do slepé uličky.

Pchyongyang chce vyjednávat jen se Spojenými státy, ale Obamova vláda to odmítá. Amerika požaduje úplnou denuklearizaci korejského poloostrova.

Severní Korea zoufale potřebuje mezinárodní hospodářskou rozvojovou pomoc a dodávky potravin. Severokorejské vedení také usiluje o uznání mezinárodními mocnostmi. V současnosti vládne v Severní Koreji v politickém vedení paranoia, vedení se obává, že Spojené státy chtějí severokorejský režim destabilizovat. Nestabilita v Severní Koreji se prohloubila v rámci procesu, jímž se severokorejský diktátor Kim Jong Il snaží předat moc svému nejmladšímu synovi. Analytikové upozorňují, že by v Severní Koreji mohl vzniknout boj o moc, který mezi generály možná už probíhá.

Jediným vlivným spojencem Severní Koreje je Čína a ta naléhá na Spojené státy, aby zahájily se severokorejským režimem rozhovory a zmírnily tak napětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.11. 2010