Ještě k Velké listopadové sametové revoluci (VLSR)

22. 11. 2010 / Jan Čulík

Myslím, že je naprostá ubohost, abychom se spokojovali s tím, že se nyní většině lidí žije lépe než před jednadvaceti lety. Jednak je to už prostě jednadvacet let a vývoj jde dopředu skoro všude (podívejme se třeba na Čínu nebo Indii), a potom, a to je to hlavní, ten komunistický režim byl v mnoha ohledech opravdu mizerný, takže dosáhnout něčeho lepšího není zas tak úžasné. Mimochodem, pamatuji se, jak mého tatínka v 50. a 60. letech rozčilovaly samochvalné řeči komunistického režimu o tom, jak se máme lépe než za první republiky (televize, auta, pračky...); vždycky říkal -- ale to je za těch 30 let přece samozřejmý pokrok! Já nechci, abychom se spokojeně srovnávali s něčím tak pokleslým, jako byl onen dávno padlý režim, ale s tím, co je na světě nejlepší a co by mělo být naším vzorem - podle mě tedy např. skandinávské společnosti nebo Kanada.

Václav Hořejší ZDE

Ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR Václav Hořejší publikoval k 21. výročí pádu komunismu velmi přesnou, přemýšlivou a ironickou analýzu stavu dnešní české společnosti. Odkázali jsme na ni v Britských listech a text zaznamenal mimořádnou čtenost.

Pan profesor Hořejší však - už ironickým názvem svého článku - zaútočil na bolševickou nepřemýšlivost lidí neschopných samostatného a kritického uvažování, lidí, kteří namísto myšlení provozují, právě tak jako za normalizace jen stvrzující rituály.

Jde o lidi, kteří jsou tak zaslepeni svou - po jednadvaceti letech už zcela teoretickou a historickou - "zkušeností", že si dodneška nedokázali uvědomit, že se svět od r. 1985 možná poněkud změnil, a to globálně. Je to tedy síla.

Profesor Hořejší se tedy dalším příspěvkem pokouší dovysvětlit to, co už v prvním příspěvku definoval jasně. Ten příspěvek je ZDE.

Myslíme si ale, že jeho boj s blbci je zbytečný. Nemá smyslu se snižovat na úroveň lidí, kteří nepochopili, či nechtějí pochopit, co už v první příspěvku bylo řečeno brilantně a jasně.

Neztrácejte čas s idioty, pane profesore. Je to pod vaši úroveň.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.11. 2010