Rusko bude spolupracovat se Severoatlantickým společenstvím na protiraketové obraně

20. 11. 2010

Rusko konstatovalo, že bude spolupracovat s protiraketovým programem organizace NATO. UVedl to Anders Fogh Rasmussen na summitu v Lisabonu. Informoval, že Rusko a NATO potvrdily písemným prohlášením, že se už navzájem nepovažují za hrozbu.

"Poprvé budou obě strany navzájem spolupracovat na společné obraně," zdůraznil Rasmussen.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv řekl na summitu: "Překonali jsme období velmi složitých, napjatých vztahů." Rasmussen nabídl Rusku spolupráci na systému protiraketové obrany a je "velmi potěšen, že ruský prezident Dmitrij Medveděv nabídku přijal."

Rasmussen podtrhl, že tato dohoda "má reálný politický význam" a "je skutečným bodem obratu".

NATO a Rusko budou navzájem sdílet informace o hrozbách evropskému vzdušnému prostoru a "obě strany by mohly spolupracovat na společném sestřelení přilétající rakety".

Rasmussen dodal: "Členské země NATO a Rusko dnes podepsaly písemné prohlášení, že zatímco čelíme mnoha bezpečnostním problémům, navzájem pro sebe nejsme nebezpečím."

Dodal, že Rusko souhlasilo, že povolí rozšíření dodávek NATO do Afghánistánu přes ruské území a NATO bude také moci z Afghánistánu přes Rusko svou vojenskou výzbroj vyvézt.

Podle Rasmussena bude NATO také s Ruskem intenzivněji spolupracovat v boji proti terorismu, proti zbraním hromadného ničení, pirátství a pašování narkotik.

Medveděv přivítal "konstruktivní atmosféru" na rozhovorech a dodal: "Máme ambiciozní plány, budeme spolupracovat ve všech směrech, včetně evropské protiraketové obrany a Rada Rusko-NATO to prokázala."

Medveděv pochválil amerického prezidenta Baracka Obamu za jeho "odvážné" odmítnutí verze protiraketové obrany, kterou prosazoval bývalý prezident George Bush. Medveděv však dodal, že mnoho podrobností projektu protiraketové obrany je stále ještě nejasných a systém bude mírový pouze pod podmínkou, "bude-li univerzální".

Prezident Obama přivítal "obnovu" vztahů mezi NATO a Ruskem.

"Dohodli jsme se, že budeme spolupracovat na protiraketové obraně - proměnili jsme zdroj minulého napětí ve zdroj spolupráce," řekl.

"Protiraketový program je jasný plán na ochranu spojenců v Evropě," řekl Obama a apeloval znovu na americký Senát, aby ratifikoval novou smlouvu Start, kterou Obama podepsal s Medveděvem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.11. 2010