Požehnáním k nadstandardu?

22. 11. 2010 / Jiří Jírovec

"Je vědecky dokázáno, že pacičky universálního ptakopyska přinášejí daleko víc štěstí než pacičky zaječí." Jára Cimrman

"Víru je třeba obnovit, aby čelila hrozbě světskosti, která existuje ve Francii a v České republice, a také ve Španělsku." ZDE

Arcibiskup Duka nedávno požehnal Leksellův nůž na Homolce. Pomiňme českou malost velebníčka, kterého nenapadlo vyprosit uchránění české a moravské země před rakovinou, aby se nemusely vyhazovat miliony za takový přístroj. Ptejme se ale, zda se takový přístroj stane požehnáním tak nějak hodnotnějším, a zda ministr Heger nenavrhne na Homolce příplatek za nadstandard.

Stejné platí pro další příklad: "Bože, náš dobrý otče, prosíme tě, abys požehnal a provázel svou pomocí všechny, kdo budou užívat této dálnice." Tak se Duka zamodlil při otevírání nového kousku dálnice.

Zase troškaření, protože pro božího zástupce pro českou kotlinu by neměl být problém zaostřit boží oko na silniční síť un bloc. Taky mohl přidat drobnou radu, aby čert vzal farmářku Havránkovou a všechny právníky, kteří ji radí s obstrukcemi. A přidat přání, aby hrom bacil do blbů, kteří dostali řidičský průkaz omylem. No, třeba ty požehnané kilometry budou jednou nadstandardem, který umožní zvýšení poplatků za jejich užívání.

Papež svými slovy o obnově víry v podstatě žádá její přenesení ze záhybů lidských duší do povrchnosti veřejného prostoru. Víra přece ve své podstatě znamená poslušnost a to je, oč tu běží. S věřícími se lépe manipuluje a k tomu nějaký ten desátek odpadne do pokladnic zástupců božích na zemi. Neboť, jak praví židovský vtip, Bůh má na nebesích úřad a na zemi kšeft.

Víru nelze šířit bez zviditelňování církve, bez jejího pronikání do veřejných institucí a provádění příslušných rituálů v přítomnosti pozemského papalášstva. To ostatně dělali i komunisti. Nezáleželo jim na tom, na co myslel papaláš na tribuně a ani církvi nezáleží na tom, zda papaláš při bohoslužbě myslí na nějakou děvku nebo na jinou, od víry odtažitou věc. Hlavní je, že sedí v první řadě. Nohsledi se přidají a bude plno.

Šíření víry v České republice je neoddělitelně spojeno s vidinou miliard, které má katolická církev dostat v rámci restitucí. To je patrně hlavní důvod, proč se Arcibiskup Duka abgébuje s žehnáním všemu, co je dobré pro církevní PR.

Arcibiskup Duka patrně nechce svého boha obtěžovat velkými projekty, a tak se většinou věnuje žehnání podružnostem, jakými jsou, sraz policejních motorek, koně a jejich chovatelé, za státní peníze opravený kočár, hasičské fangle nebo meditační místnosti v pardubické nemocnici.

Duka samozřejmě nemohl zůstat stranou od války proti machometánům a tak požehnal vojenské misi v Afghánistánu 2007. No feldkuráty, kteří nahradili politruky, již máme. S boží oporou jde jistě zabíjení i umírání tak nějak snadněji.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.11. 2010