Hodláte Murdochovi platit za deník pro iPad?

23. 11. 2010

ŠOK│ Po měsících přísně tajného vývoje se podle všeho hodlá News Corp. Ruperta Murdocha spustit digitální noviny pro iPad s názvem "The Daily." Uvedla to s odvoláním na dva "nejmenované" zaměstnance News Corp. a New York Times tisková agentura AFP.

Časopis Forbes odhaduje celkový počet zaměstnanců projektu kolem 150 a prohlásil, že News Corp. má na zahájení v rozpočtu 30 milionů dolarů pro první rok. Murdoch, který stejně jako my ví, že reklamní příjmy médií ve střednědobém horizontu končí, se zoufale snaží najít způsob, jak účtovat čtenářům za obsah on-line v době klesajícího nákladu novin a narušování stability příjmů z reklamy. The Wall Street Journal vyžaduje předplatné pro plný přístup k WSJ.com, stejně jako britské The Times, Sunday Times a dalsi dvoje noviny patřící News Corp. , zpoplatnily obsah svých internetových stránek. Murdoch se zavázal, že zahájí platbu za on-line přístup ke všem jeho titulům a v srpnu řekl, že věří, že většina amerických novin se nakonec pokusí o totéž.

Murdoch se domnívá, že zpoplatnění novin, vydávaných výlučně pro iPad, bude lukrativnější, protože uživatelé používají iPad daleko soustředěněji než internetu, kde je jejich pozornost rozptýlena, a je prý tedy nepravděpodobné, že by byli ochotni platit za noviny.

Deník Times tvrdí, že se mu zatím podařilo získat na internetu pro své stránky 100 000 platících předplatitelů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.11. 2010