Vědci objevili nejmenší planetu mimo Sluneční soustavu

25. 8. 2010

Vědci ze Švýcarska, Francie, Německa a Portugalska právě na astronomické konferenci ve Francii oznámili, že nalezli pět až sedm planet obíhajících hvězdu o velikosti Slunce ve vzdálenosti 100 světelných let. Jde zatím o nejpočetnější planetární systém mimo Sluneční soustavu, který může obsahovat planetu takřka stejně malou jako Země - a to znamená, že by šlo zatím o nejmenší známou planetu na orbitu jiné hvězdy. Přibývá důkazů o tom, že vesmír obsahuje značné množství planet a řada z nich se může podobat Zemi.

Ačkoliv většina objevených planet je velká - zhruba 13-25x hmotnější než Země - jedna z nich je podle vědců takřka jistě pouze 1,4x větší než naše vlastní.

Během 15 let vědci objevili zhruba 450 planet. Většina z nich však představuje dvou-tříčlenné planetární soustavy složené z velkých plynných těles připomínajících Jupiter nebo Saturn. Planety zpravidla není možno pozorovat přímo, ale jen prostřednictvím gravitačních účinků na mateřskou hvězdu soustavy. To dále zvyšuje pravděpodobnost nalezení extrémně hmotných planet; poslední případ však ukazuje, že lze přesto doufat i v objevení těles srovnatelných se Zemí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 25.8. 2010