Přichází podzim - a s ním ekonomická krize

25. 8. 2010

Podzimní krize začne v eurozóně. Až léto skončí a turisté se vrátí z pláží v Řecku, Španělsku, Portugalsku a Itálii, jejich kupní síla se ze středomořských ekonomik vytratí. Spread řeckých dluhopisů je již nyní na stejné úrovni jako v době, kdy EU zahajovala květnovou bilionovou záchrannou operaci - kupci požadují úrok o 8,35% vyšší než u německých cenných papírů. Jak zlá bude tato krize? To bude záviset na řadě faktorů, ale nejvýznamnější roli sehrají dva: Militantnost evropské veřejnosti čelící škrtům plus poklesu životní úrovně a politická vůle vlád odolávat tlaku. Jakákoliv obdoba jarních řeckých nepokojů by znamenala poplach na finančních trzích.

Obavy z nové recese: objem prodeje nemovitostí v Americe radikálně poklesl

25. 8. 2010

Zpráva, že objem prodejů nemovitostí v Americe poklesl minulý měsíc o 27 procent vyvolává obavy z návratu hospodářské krize. Pokles prodejů nemovitostí v USA byl totiž dvakrát tak větší, než se očekávalo, a dosáhl patnáctiletého minima. Komentátoři jsou šokováni: Skoro nikdo nekupuje domy a byty.

Hlavní newyorská burza poklesla pod psychologicky významné minimum 10 000 bodů a výrazně poklesla i londýnská burza.

Asijské burzy klesají, jen oslabuje

25. 8. 2010

Asijské burzy dnes klesají; japonský index Nikkei je na šestnáctiměsíčním minimu poté, co investoři zahájili výprodej rizikových aktiv kvůli znepokojivým zprávám z americké ekonomiky. Jen spadl z patnáctiletého maxima kvůli zprávě, že Tokio uvažuje o oslabení měny. Jen letos posílil vůči dolaru o 10%, protože investoři hledali relativně bezpečná aktiva a ve větší míře nakupovali japonské vládní dluhopisy.

Nejde o Jocha -- jde o mnohem víc

25. 8. 2010 / Miroslav Polreich

Prakticky ve všech mediích vzbudilo pozornost jmenování pana Jocha poradcem ministerského předsedy. Myslím, že zcela oprávněně i když většinou jenom podvědomě. Měli jsme se možnost seznámit s citáty, ale i s dlouhými rozhovory, jak v tisku, tak i v TV. Vše jako by v kontroversním duchu. Jedná se opravdu o důležité rozhodnutí. Podstata problému je však mnohem závažnější, zcela jinde, a českým médiím uniká.

Stručně: cesta k renesanci sociální demokracie

25. 8. 2010 / Lukáš Rázl

  • Česká společnost se změnila a dále se mění. Je stále více bohatší, a proto i liberálnější.
  • Český volič se změnil, stal se individualistou a naprostá většina z nich se cítí být příslušníkem střední třídy
  • ČSSD se musí změnit s ním, musí svého voliče následovat.
  • ČSSD by měla změnit důraz na to co je na prvním místě jejího programu – a co je až odvozené. Tradicí diktovaná představa, že kolektivistické a rovnostářské programy umožní další rozvoj demokracie – jsou passé.

Klimatické změny poškozují podnikání

25. 8. 2010

Není třeba se dívat o mnoho dále než do současnosti, abychom pochopili, jak bude vypadat budoucnost, pokud se nic nezmění: Rekordní teploty v USA, Evropě a Kanadě, přírodní požáry a hurikány v Rusku, potopy v Pákistánu a v Číně. Změna klimatu je zde a bude sílit. Byly ztraceny tisíce životů a miliony lidí ztratily domovy; avšak ekonomické důsledky poškodí i podnikání.

Kam se poděla kvalita?

25. 8. 2010 / Nikola Slabáková

Tato zkušenost nebyla první, zabývala jsem se touto otázkou často v Německu či Rakousku, kde jsem několik let žila. Jistě mnozí čtenáři dospěli k podobnému zjištění i z návštěvy jiných zemí, já však chci nyní vést diskurs o zážitku vlastním a tudíž podloženém zkušeností.

POSTŘEHY PŘI NÁVRATU

V ČR je o hodně dráž než na Tchajwanu

24. 8. 2010 / Petr Fiala

Vždycky, když jsem se v minulosti vracel do ČR mi to připadalo, jako že tam právě někdo padl na hlavu: Lidé mluví a jednají podivně, jako by byli vytrženi z kontextu. Když jsem tam byl posledně, což bylo před třemi lety, všude hráli písničku o tom, jak tam ,makají, až na hubu padají...' Mně to tehdy přišlo hrozně legrační, když člověk všude kolem viděl tu ospalost a pomalost... Proto si to tak dobře pamatuju. Byl jsem tedy zvědavý, jestli tam tahle zvláštní schizofrenie ještě přetrvává.

OSN naléhá na Izrael, aby povolil obyvatelům Gazy přístup k zemědělské půdě a k rybářským zónám

25. 8. 2010 / Petra Šťastná

Ve zprávě OSN zveřejněné dne 19. srpna 2010 je Izrael vyzýván, aby bezodkladně zrušil vojenská omezení zákazu vstupu civilistů na zemědělskou půdu a do rybářských pásem. Tyto zákazy devastují živobytí palestinských obyvatel a zhoršují již tak tíživou situaci obyvatel Gazy, na kterou je uvalena ekonomická blokáda.

Testy DNA odhalily Hitlerovy africké a židovské kořeny

25. 8. 2010

Adolf Hitler měl možná více společného s "podlidmi", které se snažil vyhubit, než s "árijskými" soukmenovci. Ukázal to nový výzkum publikovaný v Belgii. Novinář vlámského časopisu Knack Jean-Paul Mulders zkoumal Hitlerovy žijící příbuzné v Rakousku a USA a dospěl k velice překvapivým výsledkům: Hitlerova dominantní haploskupina E1b1b je v Západní Evropě relativně vzácná - nicméně vyskytuje se asi u 25% Řeků a Sicilanů s africkými kořeny.

FRANCIE:

Proti vyhánění Romů se začíná bouřit i náboženská pravice

25. 8. 2010

Všechny politické strany ve Francii začaly v úterý vyvíjet nátlak na francouzskou vládu, aby zrušila své plány deportovat stovky lidí do jejich rodných zemí.

Francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux sice tvrdil, že deportace kritizují jen levičáci, ale vlna kritiky nyní přichází i od těch složek společnosti, o nichž francouzská vláda prohlašuje, že je zastupuje.

Google Books: Katastrofa pro seriozní badatele

25. 8. 2010

Vyhledávač Google Books se zřejmě nezadržitelně stane největší digitální knihovnou na světě. Google má pět let náskok před všemi konkurenty a jeho vztahy s knihovnami a nakladatelstvími mu v této věci v podstatě poskytují monopol. Dá se očekávat, že ode dneška za sto let budou badatelé pracovat se stejnými zdigitalizovanými knihami, které jsou umístěny na serverech Googlu už dnes, samozřejmě k nim budou přidány miliony knih, které mezitím vyjdou, píše Geoffrey Nunberg v americkém akademickém časopise The Chronicle Review.

Bono v Rusku lobboval za ekology a rockové muzikanty

25. 8. 2010

Ochránci Chimkinského lesa na předměstí Moskvy, který je v souvislosti s výstavbou dálnice do Petrohradu ohrožován nelegálním kácením, pozvali do Ruska lídra irské skupiny U2 Bona známého veřejnou angažovaností. Aktivisté, mezi nimiž jsou někteří přední ruští hudebníci a kritici, napsali Bonovi dopis s žádostí, aby osobně upozornil ruského prezidenta na problémy kácení Chimkinského lesa a zákaz shromažďování. Bono se setkal s Medveděvem v Soči a jednal s ním o celé řadě otázek, včetně boje proti AIDS a poliomyelitidě, chudobě a rozvoji ekonomiky.

Jemen: Protiteroristické akce vlády mají na svědomí stovky mrtvých

25. 8. 2010

Vláda Jemenu ve snaze zajistit bezpečnost v zemi vážně porušuje lidská práva. Děje se tak při konfrontaci hrozeb pocházejících ze strany al-Kájdy či při potírání šíitských rebelů na severu a separatistů na jihu země. Ve své dnešní zprávě to uvedla Amnesty International. Jemen tak vloni patřil k jednomu z nejvýznamnějších odbytišť českých zbraní.

Spory v Ústavu pro studium totalitních režimů pokračují

24. 8. 2010

tisková zpráva

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

spory uvnitř Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních služeb pokračují i po nástupu nového ředitele ÚSTR pana Daniela Hermana.

Ačkoliv po zvolení veřejně tvrdil, že se nejprve - jako člověk zvenčí - musí seznámit se situací uvnitř instituce a rozhodně předtím nechystá personální změny, po prvních hodinách na pozici ředitele tato svá tvrzení opakovaně popřel (reinstalace lidí z vedení P. Žáčka do "svého" týmu - 16.8. přijal zpět ekonomického náměstka R. Schreiera a 18.8. bývalého ředitele kanceláře ÚSTR P. Košického - která proběhla přesto, že zůstávají nejasné otázky jejich původního působení, vč. zavinění prohry soudních sporů, ekonomických nejasností v souvislosti s evropskými granty, nálezu NKÚ, sporného ocenění budov při chystané dislokaci atp.).

Proč došlo v Německu v 19. století k obrovskému rozvoji průmyslu?

23. 8. 2010

Německý hospodářský historik Eckhard Höffner poukazuje na to, že celé Německo se zdálo být v devatenáctém století posedlé čtením. V Německu se tisklo obrovské množství knih. Z Höffnera výzkumu vyplývá, že na rozdíl od Británie a Francie, Německo zažilo v devatenáctém stoleté bezprecedentní explozi znalostí.

Němečtí autoři neustále psali. V roce 1843 vyšlo v Německu asi 14 000 knih. Na počet obyvatel je to téměř stejný počet knih, jaký vychází dnes. Většina publikací byly akademické studie.

Některé akademické časopisy opouštějí "posvátný princip peer review"

24. 8. 2010

Vědecké články v akademických časopisech se po celé dvacáté století tiskly na základě tzv. "peer review" - doporučení jiných vědců v daném oboru. vědci odmítnutý či nedoporučený článek nevyšel.

Některé vědecké časopisy v oboru humanitních studií však nyní tento model opouštějí, anebo ho alespoň pozměňují. Vliv má věk internetu.

Britské banky znovu nabízejí zákazníkům supervýhodné úvěrové karty

24. 8. 2010

Navzdory hrozbě nové hospodářské krize, kterou, jak varují odborníci, zřejmě vyvolá britská vláda svými finančními škrty, nabízejí britské banky nyní spotřebitelům ještě výhodnější úvěrové karty než před vznikem původní finanční krize.

Experti varují, že z toho může vzniknout nová vlna občanské zadluženosti na úvěrových kartách, protože jak začnou být lidé vyhazováni ze zaměstnání a nebudou mít k dispozici finanční prostředky, začnou používat kreditky.

Některé britské banky znovu zákazníkům nabízejí tak jako před krizí bezúročné používání úvěrových karet po dobu delší než jednoho roku.

Čeští výrostci zmlátili mladého Rusa "za 21. srpen"

23. 8. 2010 / Fabiano Golgo

Boris N. (toto není pravé jméno, které je redakci BL známo) žije v České republice pět let. Přivezla ho do Prahy jeho matka, která pracuje jako účetní pro jednu firmu mobilních telefonů. Boris je ale schizofrenik, takže občas slyší hlasy, které mu říkají věci, které se nám zdají bizarní. Schizofrenici většinou žijí téměř normálním životem. Mají občasné psychotické okamžiky, kterých si přátelé či kolegové ne vždy všimnou.

An English version of this article is in CLICK HERE

Chybami se člověk učí

23. 8. 2010

Kdy jste se naposledy mýlili? Jakou jste kdy udělali v osobním životě největší chybu? Všichni z nás máme podivný a paradoxní vztah ke svým chybám - vidíme, že všichni kolem nás pořád dělají chyby, ale jsme pořád překvapeni, když se ukáže, že sami děláme chyby taky. Jsme totiž naprogramováni považovat chyby za něco ostudného. Toto přesvědčení dominuje naší kultuře - tleskáme politikům, kteří "nemění svůj program", přestože může být úplně špatný, píše Johann Hari v deníku Independent.

K VÝROČÍ SRPNOVÉ INVAZE A PRAŽSKÉHO JARA 1968

Co způsobilo, že lidé Husákovu normalizaci přijali

20. 8. 2010 / Jan Čulík

Paulina Bren, The Greengrocer and his TV: The Culture of Communism after the 1968 Prague Spring. (Zelinář a jeho televize: Kultura za komunismu po Pražském jaru 1968). Cornell University Press 2010. ISBN 978-0-8014-7642-6

Tahle knížka je historickou a sociologickou prací, není to monografie z oboru filmové či televizní vědy. Paulina Bren líčí kulturně-společenskou historii české části Československa během dvou desetiletí od potlačení demokratického experimentu Pražského jara r. 1968 do konce osmdesátých let. Přesvědčivě dokazuje, že si československé komunistické vedení v reakci na potlačení reform Pražského jara vypracovalo zvláštní charakteristickou politickou kulturu a že československá veřejnost ji spontánně přijala. S těmito závěry Pauliny Bren plně souhlasím a rád bych dodal, na základě vlastní zkušenosti a výzkumu, že zvláštní společenské zvyklosti, které vznikly v Československu v sedmdesátých a v osmdesátých letech, dodnes přežívají jako základní rysy postkomunistické české společnosti.

Husákova normalizace

25. 8. 2010 / Jiří Jírovec

Říká se tomu intelektuální diskurs. Často řečnění o ničem, většinou v rámci mírného pokroku v mezích zákona. S odstupem 40 let teď mluvíme o Husákově normalizaci a vracíme se k Pražskému jaru, které je ovšem passé. Bylo úspěšně devalvováno - nejprve komunisty samými a pak jejich nástupci, kteří nepotřebují objektivní pohled na vlastní historii.

Jsou navrhované tábory pro bezdomovce skutečně tak špatné?

25. 8. 2010 / Jiří Baťa

Mnoho povyku pro -- dost (na rozdíl od Shakespeara). Mám tím na mysli odsuzování úmyslu Pražského magistrátu zřídit na kraji Prahy ubytovnu pro bezdomovce. Někteří to dokonce nazývají "ghettem", v lepším případě "táborem" pro bezdomovce. Upřímně řečeno, ani já s tím nebudu souhlasit, pokud bude jiné, lepší řešení. Mnoho lidí se k záměru magistrátu staví negativně a jeho úmysly velmi ostře odsuzují. Mohu s nimi souhlasit, ale ještě jsem nezaregistroval jiné optimální řešení, jak problematiku bezdomovců řešit, aby se zachovalo potřebné lidské hledisko, cit a sounáležitost těchto občanů ke společnosti.

BRITÁNIE:

Vláda "zasáhne" proti drastickému poklesu maturit z cizích jazyků

25. 8. 2010

Britská vláda plánuje analyzovat stav výuky cizích jazyků v britských školách poté, co čelné univerzity vyjádřily "vážné znepokojení" nad statistikami z letošních maturit, z nichž vyplynulo, že došlo k vážnému poklesu počtu britských středoškoláků studujících cizí jazyky. Může za to jednak britská vláda, která zrušila r.2004 povinnost studovat na středních školách aspoň jeden cizí jazyk, a jednak to, že studium jazyků je prý "těžké" a studenti usilují o co nejlepší maturitní výsledky, aby se dostali na vysokou školu.

Vědci objevili nejmenší planetu mimo Sluneční soustavu

25. 8. 2010

Vědci ze Švýcarska, Francie, Německa a Portugalska právě na astronomické konferenci ve Francii oznámili, že nalezli pět až sedm planet obíhajících hvězdu o velikosti Slunce ve vzdálenosti 100 světelných let. Jde zatím o nejpočetnější planetární systém mimo Sluneční soustavu, který může obsahovat planetu takřka stejně malou jako Země - a to znamená, že by šlo zatím o nejmenší známou planetu na orbitu jiné hvězdy. Přibývá důkazů o tom, že vesmír obsahuje značné množství planet a řada z nich se může podobat Zemi.

Ekonomika vzdelaných nezamestnaných

25. 8. 2010

Počet mladých ľudí, ktorým ani maturity, ani vysokoškolské diplomy nepomáhajú uspieť pri hľadaní práce, je konkrétnou štatistickou odpoveďou na dlhodobé zaklínadlá našich politikov o budovaní vzdelanostnej ekonomiky.

Keďže nezamestnanosť mladých a vzdelaných ľudí nie je v rámci Západu iba našou špecialitou, štatistiky by mali byť odpoveďou aj pre prívržencov utópie stopercentne voľnotrhovej civilizácie bez civilizovanosti, kde vraj dobro vzniká ako vedľajší produkt života "každý sám za seba". A ktorí, keď sú konfrontovaní s faktami, v mene udržania dôveryhodnosti tejto utópie opakujú, že kvalita si vždy cestu nájde a že šikovných ľudí trh ocení sám od seba, napsal Peter Javůrek.

Podrobnosti: ZDE

Legální podvod?

24. 8. 2010 / Fabiano Golgo, Jan Čulík, Štěpán Kotrba

Má sedmaosmdesátiletá sousedka mě zastavila na chodbě a zeptala se, zda věřím tomuto letáku, který jí nabízí, že za ni bude platit činži. Kolik starších lidí se stane obětí těchto (právních) triků? Všimněte si, že leták oslovuje "osamělou důchodkyni". Nejpěknější je ujišťování "jsem slušný ing.", píše Fabiano Golgo.

Jan Čulík k tomu dodává: Princip "uvolňování kapitálu" z nemovitostí, které vlastní starší lidé, dřív, než umřou, do jejich vlastních rukou, praktikují v současnosti na Západě, v době, kdy nemovitosti mají často obrovskou cenu, četné banky a stavební společnosti. Potíž je, kdo zajistí, že důchodkyni v ČR prodejce jejího domu či bytu nebo pozemku nepodvede? Skutečně jí dá k dispozici celý realizovaný kapitál?

Tahle země není pro slabý

24. 8. 2010 / Jan Mertl

Povolební vývoj nabírá obrátky a po vyjádření podpory vládě se jednotliví ministři zabývají návrhy, jak ušetřit. Jakkoli dílčí úspory a zefektivnění chodu státní správy a veřejného sektoru mohou být účelné, podstatné je, že případné úspory nebudou použity na zlepšení veřejných služeb a zkvalitnění státní správy, ale na jejich zmenšení. A to jsou dvě různé věci, přičemž zmenšení (o kterém se nemluví) se schovalo pod zefektivnění.

Je současně třeba se zamyslet nad tím, jaký je koncepční záměr současné hospodářské a sociální politiky. Je evidentní, že konvenuje tržnímu neoliberalismu a ploché výkonové soutěži podle poměrně nejasných kritérií -- pořadí v soutěži se stanovuje podle získaných peněz. A peníze dávají občanům jejich práva, neboť práva občanská jsou z ekonomického hlediska redukována na právo volit. Jak už ale bylo na Britských listech rozebráno, problém tohoto způsobu je dvojí: jednak každá soutěž má své vítěze a poražené a tedy dobré umístění není dopřáno všem, a jednak postrádá kritéria objektivity, má nějaká pravidla hry, ale ta se mění tak rychle (legislativa, firemní normy), že to většina lidí ani nestíhá registrovat.

Bez imaginace není orientace

24. 8. 2010 / Karel Dolejší

"Kdo zapomene, je odsouzen k opakování", říká okřídlené rčení George Santayany. Tato věta je však beznadějně zastaralá. Opakování, přísně vzato, patří do obrázku poctivých starosvětských dějin postupujících v kruzích nebo po spirále, neboť pouze ty poslušně procházejí toutéž fází dvakrát. Nejméně šestadevadesát let však žijeme v době, kdy se na žádné opakování nelze spoléhat, všechny rozhodující údery budou vedeny levou rukou (Benjamin) a studium politických dějin má proto z hlediska praktického asi stejný význam, jako pro adepty strategie studium starých bitev - pokud se na nich nenaučí řešit reálné problémy v reálném čase a nezískají intuitivní vhled do řemesla, bylo celé snažení k ničemu.

Zdravotnictví, lidskost, Británie a ČR

24. 8. 2010 / Michal Spáčil, Jan Čulík

O neuspokojivém stavu zdravotnictví v Británii se píše a mluví už dlouho. Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že jak čekací lhůty na ošetření, tak i následně poskytnutá péče je v České republice přece jen mnohem dál (i když dle místních to bylo v Británii 70. let zrovna tak).

Zvolíme-li však jako kritéria přístup k pacientům a ochotu poskytovat zdravotní péči cizincům, včetně těch ze zemí EU, získáme obrázek zcela opačný, jak svědčí i článek Fabiána Golga.

Slovensko zavádí transparenci smluv podle programu ČPS České pirátské strany

24. 8. 2010

tisková zpráva České pirátské strany

Slovenská premiérka Iveta Radičová vyhlásila záměr zveřejňovat všechny smlouvy státních institucí a úřadů na Internetu, který chce Česká pirátská strana zavést v tuzemsku. Zároveň bude možné tyto smlouvy vypovědět do 10 dní, pokud se ukáží jako značně nevýhodné či stát poškozující. Toto opatření by mělo být součástí nového zákona o svobodném přístupu k informacím.

Z Willa Huttona mě zamrazilo

24. 8. 2010 / Michal Spáčil

Musím se též ještě vyjádřit k článku Willa Huttona.

Přes nespornou vysokou stylistickou úroveň mě při jeho čtení zamrazilo. Hutton klade fakta vedle sebe, aniž by prokázal jejich návaznost. Implikuje tvrzení, že za splasklou realitní bublinu a následnou krizi mohou krátké sukně. Čím se tento argument liší od myšlenky íránských duchovních, že odhalené ženy mohou za zemětřesení? Je svůdné revidovat v dobách krize myšlenkové proudy, na nichž dnešní svět zčásti stojí. Hutton však přehlíží, že právě současná krize je důsledkem uplatňování ideí, které jsou přesným opakem ducha 60. let.

Sociálna bezradnosť novej vlády

24. 8. 2010

Zveřejněno s laskavým svolením slovenského politicko - společenského týdeníku SLOVO

Pred voľbami sa pravicové strany pretekali v sľuboch o znižovaní odvodov, zavádzaní odvodového bonusu a zásadných reformách sociálneho systému. Po vymenovaní vlády však vyhlásenia politikov odhalili skutočnú hĺbku proklamovaných riešení. Populistické reči a prázdne frázy boli a sú iba dôkazom, že vláda je v oblasti sociálnej politiky absolútne bezradná, konstatuje Jaroslav Hrenák.

Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008

Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968

21. 8. 2014

"Na co se tu stojí?" - "Na svobodu, paní."
Pavel Kohout
Jak se posílalo Poselství ZDE

◄ Editor svazku "Jaro 1968: Čítanka pro děti a mládež" (1988) Antonín Liehm (tehdy 84) ve Skotsku v dubnu 2008. (Když jsem mu v červnu 2012 v Paříži telefonoval, Liehm, nyní osmaosmdesátiletý, reagoval: "Pane Čulík, vy ještě žijete?" (JČ) )

Všeobecné znalosti toho, co se v Československu dělo v šedesátých letech a zejména v období tzv. Pražského jara 1968, jsou značně omezené. Mladá fronta Dnes a Lidové noviny publikují o tomto období naprosté nesmysly, Jan Hřebejk a Filip Renč točí o něm filmy, které jsou o Československu na jakési jiné planetě. Málokdo se začte do toho, o co v té době v Československu skutečně šlo. Přitom je to zajímavé a dodnes aktuální.

V době posledního velkého kulatého výročí Pražského jara, v roce 1988, sestavil novinář, kritik a autor A.J. Liehm reprezentativní antologii nejzávažnějších více než 130 textů, publikovaných během jara 1968 v rámci tehdejší celospolečenské diskuse. Dal ji ironický podtitul "Čítanka pro děti a mládež". Této Čítanky je dnes zapotřebí možná ještě o mnoho více, než tomu bylo před dvaceti lety. Člověk by měl znát své kořeny.

Ve spolupráci s A.J. Liehmem a za pomoci historika Viléma Prečana jsme tuto antologii významných textů zprostředkovali i mladším generacím a předkládáme ji tímto pro studijní účely kompletní v digitální formě. ČTĚTE! │Jan Čulík

Publikace má tento úvod:

Milé děti, jinoši a dívky

před dvaceti lety bylo v Čechách i na Slovensku jaro. Mnozí z vás nebyli ještě na světě, jiní se sotva batolili, ostatní teprve rozum brali. Dnes se ptáte, jak to vlastně bylo, co bylo a proč. Tak jsme pro vás sestavili čítanku, abyste si mohli přečíst aspoň něco z toho, co se tenkrát myslelo, psalo a dokonce říkalo nahlas, ba i v rozhlase, v televizi a do telefonu. Najdete tu tříšť textů, která není, ani nechtěla být úplná, ani nemá být historickou dokumentací či úplným přehledem. Prostě průřez, čítanka, jak se ji podařilo dát dohromady v nesnadných podmínkách. Ať je vám k užitku i radosti, k poučení i pobavení. A možná, že po ni sáhnou se vzpomínkou na vlastní školní léta i tatínek s maminkou.

Kdyby se vám zdálo, že to či ono připomíná něco z vaší vlastní zkušenosti, vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou.

S přáním pěkného jara 1988.

Redakce.

P.S. Texty jsme řadili chronologicky, abyste nezapomněli, že historie probíhá v čase. Proto také vlastní čítanku uvádějí texty projevů na Sjezdu československých spisovatelů v červnu 1967, které mohly být uveřejněny teprve na jaře 1968. Poslední texty jsou z 15. 8. 1968. O pár dnů později, 21. srpna, začalo nové dějinné období, jehož čítanku už budete muset pro svoje děti a vnuky sestavit vy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.