FRANCIE:

Proti vyhánění Romů se začíná bouřit i náboženská pravice

25. 8. 2010

Všechny politické strany ve Francii začaly v úterý vyvíjet nátlak na francouzskou vládu, aby zrušila své plány deportovat stovky lidí do jejich rodných zemí.

Francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux sice tvrdil, že deportace kritizují jen levičáci, ale vlna kritiky nyní přichází i od těch složek společnosti, o nichž francouzská vláda prohlašuje, že je zastupuje.

Evropská komise proti rasismu a nesnášenlivosti vydala prohlášení, že je "hluboce znepokojena" taktikou Francie a nyní známá humanitární pracovnice, Anne Marie Gouvet, která se podílela na několika pomocných misích do zón konfliktu, včetně Afghánistánu, konstatovala: "Nejprve jsme vyhostili Afghánce a teď Romy. Odmítnu tuhle Legii cti a ponesu svou hlavu hrdě vzhůru." Den předtím oznámil Arthur Hevet, kněz v městě Lille na severu Francie, že vrátí tuto francouzskou medaili cti jako projev svého hněvu nad "válkou", kterou francouzská vláda vede proti Romům. Hervet vzal zpět své předchozí tvrzení, kdy uvedl, že doufá, že Sarkozy dostane infarkt.

V neděli žádal Nicolase Sarkozyho i papež Benedikt, aby přijal princip "lidské rozmanitosti". Nad vyháněním Romů začíná ve Francii projevovat znepokojení i náboženská pravice. Christine Boutine, bývalá ministryně, varovala, že "romská otázka" může znamenat, že její Křesťansko-demokratická strana opustí vládní koalici.

Z posledních průzkumů veřejného mínění vyplývá, že Sarkozyho "válka" proti Romům mu nepřinesla zvýšení popularity. Podle dvou průzkumů jeho popularita poklesla o jeden bod, podle třetího stoupla o dva body na 36 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 25.8. 2010