Bono v Rusku lobboval za ekology a rockové muzikanty

25. 8. 2010

Ochránci Chimkinského lesa na předměstí Moskvy, který je v souvislosti s výstavbou dálnice do Petrohradu ohrožován nelegálním kácením, pozvali do Ruska lídra irské skupiny U2 Bona známého veřejnou angažovaností. Aktivisté, mezi nimiž jsou někteří přední ruští hudebníci a kritici, napsali Bonovi dopis s žádostí, aby osobně upozornil ruského prezidenta na problémy kácení Chimkinského lesa a zákaz shromažďování. Bono se setkal s Medveděvem v Soči a jednal s ním o celé řadě otázek, včetně boje proti AIDS a poliomyelitidě, chudobě a rozvoji ekonomiky.

24. srpna ruská média informovala, že aktivisté vystupující na obranu ohroženého moskevského lesa napsali Bonovi dopis upozorňující na zákaz shromažďování a koncertů. Dokument konstatuje, že v Rusku vládne policejní cenzura v oblasti rockové hudby a ekologie, hudebníci jsou vězněni a je jim vyhrožováno kvůli obsahu jejich písní. Represím ze strany státních orgánů jsou vystaveni také ekologičtí aktivisté. Jako příklad se uvádí zákaz shromáždění a koncertu svolaného původně 2. srpna na Puškinovo náměstí.

Bono se v Soči v rezidenci Bočarov setkal s ruským prezidentem Medveděvem. Hlavní téma rozhovoru tvořily dobročinné aktivity muzikanta, boj s infekčními chorobami a sociální otázky.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 25.8. 2010