Obavy z nové recese: objem prodeje nemovitostí v Americe radikálně poklesl

25. 8. 2010

Zpráva, že objem prodejů nemovitostí v Americe poklesl minulý měsíc o 27 procent vyvolává obavy z návratu hospodářské krize. Pokles prodejů nemovitostí v USA byl totiž dvakrát tak větší, než se očekávalo, a dosáhl patnáctiletého minima. Komentátoři jsou šokováni: Skoro nikdo nekupuje domy a byty.

Hlavní newyorská burza poklesla pod psychologicky významné minimum 10 000 bodů a výrazně poklesla i londýnská burza.

Koncem tohoto týdne se k situaci vyjádří předseda americké Federální rezervní banky Ben Bernanke. Očekává se, že bude hovořit o potřebě dalších vládních akcí na stimulaci ekonomiky. Tlak na prezidenta Obamu, aby zavedl další opatření na stimulaci hospodářství, bude v týdnech před listopadovými volbami do Kongresu sílit.

V Irsku, v Portugalsko a ve Španělsku také došlo k zvýšení vládních půjček. Sílí obavy, že i Evropa bude následovat USA zpět do hospodářské krize. Americký ekonom Joseph Stiglitz zdůraznil, že si evropské vlády samy vytvářejí návrat do krize svými škrty v oblastech, které by jinak vyvolaly hospodářský růst.

Problémy americké ekonomiky vždycky přicházejí o několik měsíců dříve, než se vyskytnou v Evropě. Americká nezaměstnanost zůstává tvrdošíjně vysoká, protože ve většině podnikatelských sektorů nedošlo k oživení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 25.8. 2010