Režisér Roman Polanski byl zatčen ve Švýcarsku

27. 9. 2009

Šestasedmdesátiletý filmový režisér Roman Polanski byl zatčen ve Švýcarsku, kde mu chtěli dát na curyšském filmovém festivalu cenu za celoživotní dílo. Zatčení se zřejmě týká jednatřicet let starého amerického zatykače. Polanski r. 1978 uprchl ze Spojených států poté, co přiznal, že porušil zákon sexuálním stykem s třináctiletou dívkou.

Festival oznámil, že se retrospektiva Polanského filmů bude stejně konat. Polanski se nedávno pokusil o zrušení zatykače argumentací, že soudce v původním případě uzavřen s obžalovaným dohodu, když se přizná, ale pak ji nedodržel. Původní soudce je dnes už mrtev. V únoru letošního roku rozhodl soudce Peter Espinoza, že původní soudce skutečně porušil soudcovské předpisy, ale zdůraznil, že se Polanski musí vrátit do USA a osobně tam zažádat o zrušení případu.

Polanského právníci konstatovali, že se Polanski do USA nevrátí, protože je tam považován za uprchlíka před spravedlností. Polanski nebyl v USA třicet leta necestuje do zemí, jako je Velká Británie, které mají dohodu o vydávání zatčených osob.

Polanski žije v Paříži a jeho filmová kariéra je velmi úspěšná. R. 2002 dostal Oskara za film Klavírista, cenu jeho jménem vyzvedl herec Harrison Ford.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Petice za propuštění Polanského ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.9. 2009