EXKLUZIVNÍ ZPRÁVA:

Jak se Manuel Zelaya dostal na brazilské velvyslanectví v Hondurasu

23. 9. 2009 / Fabiano Golgo

Brazilský diplomat, který je členem mé rodiny, mi právě sdělil, jak se svržený honduraský prezident Manuel Zelaya a jeho manželka dostali na brazilské velvyslanectví v Tegucigalpě. Bylo téměř 11 hodin dopoledne v pondělí, když někdo na velvyslanectví zatelefonoval, že je ze Středoamerické banky pro hospodářskou integraci (BCIE). Požádal o naléhavou schůzku s diplomatem, který se zabývá na brazilském velvyslanectví hospodářskými záležitostmi, s panem Francisem Catundou. Zdůraznil, že se schůzka musí konat okamžitě, nejlépe za pět minut.

Fabiano Golgo: Exclusive: How deposed president Zelaya got inside the Brazilian Embassy in Honduras CLICK HERE

Ještě než se správce kanceláře velvyslanectví dokázal spojit s diplomatem Catundou, přijela k vratům velvyslanectví dodávka s logem BCIE a byla vpuštěna dovnitř. O několik vteřin později z vozidla vystoupili Manuel Zelaya, jeho manželka Xiomara a jejich děti.

Osoba, která pracuje pro banku BCIE, se prokázala svými dokumenty a hovořila s Catundou, který pak zatelefonoval na brazilské ministerstvo zahraničí o svolení vpustit Zelayu do budovy velvyslanectví. Do té doby musel Zelaya čekat na dvoře před budovou. O několik minut později řekla jeho manželka celé rodině, aby se vrátili do vozidla, které je přivezlo, a čekali tam.

Trvalo asi 17 minut, než Celso Amorim, brazilský ministr zahraničí, zatelefonoval z USA a Zelayovi a jeho rodině dal svolení vstoupit do budovy velvyslanectví. První věc, o kterou Zelaya požádal, bylo, aby směl telefonovat.

Dostal nejvýznamnější kancelář na velvyslanectví: velvyslancovu kancelář.

Není jasné, jak se na brazilské velvyslanectví dostalo dalších 30 zaměstnanců Zelayovy kanceláře. Přítomno bylo už 5 Brazilců a 8 lidí z Hondurasu, kteří pracují pro tamější velvyslanectví.

Protože vláda Hondurasu přerušila dodávku elektřiny a vody na brazilské velvyslanectví, Zelaya, jeho rodina, jeho zaměstnaci a zaměstnaci velvyslanectví jedli jen zmrzlé pizzy, které byly na velvyslanectví k dispozici, zřejmě byly objednány pro recepci diplomatů, které se v důsledku puče nekonala. Určité množství potravin dodali také manželky brazilských diplomatů prostřednictvím tajného vchodu a sousedi velvyslanectví přes plot. Ale od středy ráno nejsou na velvyslanectví žádné potraviny. Policie odřízla areál velvyslanectví od vnějšího světa, takže se tam nikdo nemůže dostat.

Aktualizace, středa 23. září, 21.30: Brazilský ministr zahraničních věcí Celso Amorim přiznal pod tlakem od novinářů, kteří na něho naléhali, jak je možné, že se tak rychle rozhodl vpustit svrženého honduraského prezidenta Manuela Zelayu na brazilské velvyslanectví v Tegucigalpě, přiznal, že se s ním před telefonátem z Itamaraty, z diplomatického orgánu, spojila jedna poslankyně. Neuvedl, zda to byla brazilská či honduraská poslankyně. Zelayova manželka se také spojila s činitelem brazilského ministerstva zahraničních věcí několik minut před tím, než Zelayovi dorazili na velvyslanectví. Použili venezuelského letadla, které přistálo v El Salvadoru, za což dostal pilot pokutu 30 000 dolarů, a pak údajně cestovali nejrůznějšími automobily horami a dvacetkrát je zastavila policie.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.9. 2009