Ukrajinské společnosti Naftogaz hrozí bankrot

24. 9. 2009

KD│ Smluvnímu partnerovi ruského Gazpromu, ukrajinskému státnímu monopolu Naftogaz, podle názoru expertů v průběhu tohoto týdne hrozí bankrot. Prognóza je založena na dvou faktech: Minulé úterý ukrajinská vláda rozhodlo, že prodlouží společnosti lhůtu pro ukončení rozhovorů o restrukturalizaci dluhů do 20. října, zatímco termín splacení 500 milionů dolarů v eurobondech vyprší 30. září. Ačkoliv společnost tvrdí, že situace zůstane "normální", experti na toto odvětví prognózují, že vyvolá novou krizi v ukrajinsko-ruských vztazích, informovala v Nězavisimoj gazetě Tatjána Ivženko.

List Dělo s odvoláním na své zdroje napsal, že společnost usiluje o pětiletý splatkový kalendář, přičemž výnos cenných papírů by měl stoupnout z 8,125% na 9,5% a vláda by garantovala splácení restrukturalizovaného dluhu. Vláda skutečně pověřila ministra financí, aby vydal absolutní a bezpodmínečnou garanci restrukturalizace vnějšího zadlužení Naftogazu. Celková výše dluhu je oficiálně neoznámená, ale podle zdrojů unitř samotného Naftogazu se nyní vedou rozhovory pouze o podílu dluhu ve výši 1,6 miliardy dolarů. Podle informace agentury Interfax-Ukrajina činí podíl euroobligací, jejichž lhůta splatnosti vyprší 30. září, 500 milionů dolarů, zatímco pohledávky Depha Bank se týkají sumy 220 milionů dolarů, podíl Credit Suisse International činí 550 milionů, Deutsche Bank 395,2 - a lhůty splatnosti spadají do období 2009--2012.

Nicméně ukrajinští experti tvrdí, že celková suma závazků může být značně vyšší než 1,78 miliardy uváděných Interfaxem. Expert Mezinárodního centra výzkumu perspektiv Alexandr Želuď prohlásil, celková výše dluhu Naftogazu se již po několik let nezveřejňuje. Podle předsedy kyjevského mezinárodního energetického klubu Alexandra Todijčuka Nftogaz dluží celkem 12 miliard euro. Naftogaz však odmítá toto téma jakkoliv komentovat a informace o bankrotu popírá.

Vedoucí výzkumného centra Penta Vladimír Fesenko je přesvědčen, že lhůta, v níž Julia Tymošenková hodlá restrukturalizovat dluh Naftogazu, je nerealistická; celý proces si podle něj vyžádá nejméně půl druhého roku. Přesto ministr paliv a energetiky Jurij Prodan vydal prohlášení, podle nějž je bankrot Naftogazu nereálný, protože ho vláda nedopustí, a dojde naopak k restrukturalizaci dluhu.

Celý článek v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.9. 2009