Nesmrtelnost "bude k dispozici do dvaceti let"

23. 9. 2009

Vědec Ray Kurzweil tvrdí, že lidé budou schopni do dvaceti let dosáhnout nesmrtelnosti, prostřednictvím nanotechnologie a zvýšeného porozumění funkcím lidského těla.

Tento jednašedesátiletý Američan, který už předpověděl vznik celé řady nových technologií, poukazuje na to, že naše porozumění genům a počítačové technologii se zrychluje neuvěřitelným tempem.

Uvádí, že teoreticky, v důsledku zrychlování našeho chápání světa, budou k dispozici do dvaceti let nanotechnologie, schopné nahradit mnoho životně důležitých lidských orgánů.

Kurzweil dodává, že i když se jeho tvrzení může zdát přehnané, slinivka břišní a neurální implanty jsou k dispozici už nyní.

Kurzweil nazývá svou teorii zákonem zrychlující návratnosti. Je přesvědčen, že nanoroboty budou nahrazovat krvinky a vykonávat tělesné funkce daleko efektivněji. Osoby, které utrpěly infarkt, pokud už předem neobdržely bionické srdce, si prostě jen klidně dojedou autem k lékaři na menší operaci, zatímco je budou udržovat při životě nanoroboti. Nanotechnologie zvýší naši duševní kapacitu do takové míry, že budeme schopni napsat za pár minut celé knihy. Budeme schopni vstupovat do virtuální reality. Běžný bude virtuální sex. Lidé budou mít umělé končetiny a orgány."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.9. 2009