Ještě k von Trierovu Antikristu:

Kritikové v Cannes film vypískali

13. 7. 2009

"Jednou z mých technik," zdůrazňuje Trier, "je obhajovat názor či myšlenku, kterou nezastávám. Takže je například možné, že natočím film o Hitlerově lidskosti. To by pro mě bylo velmi zajímavé. Víte, obhajovat to, co udělal Hitler, to by bylo obtížné i pro mě.

Snímek Larse von Triera Antichrist je "sadisticky provokativní a únavně násilný", píše týdeník Observer. Z dlouhého rozhovoru s dánským režisérem citujeme: "Natáčet tenhle film nebyla pro mě radost," říká von Trier. "Donutil jsem se napsat každý den 10 stránek scénáře. Když došlo na filmování, nebyl jsem mentálně schopný držet kameru a natáčet. Byl jsem bezmocný jako stařec v kolečkovém řesle. Byl to ponižující způsob jak pracovat."

Začal jsem se ho ptát na sadistické hrůzy, kterými postihuje diváky filmu Antichrist - penis, z něhož stříká krev, detailní záběry, jak si žena rozřezává rezavými nůžkami genitálie, píše reportér Observeru. Lars von Trier se najednou na kanapi posadí a vypadá, že je mu to nepříjemné.

"Nemám z toho dobrý pocit," řekne. "Některé věci není dobré vysvětlovat ani analyzovat. A, ano, má vysvětlení jsou vždy banální a stupidní."

Řekl jsem von Trierovi, že jsem při sledování jeho filmu měl vážné starosti o jeho vlastní duševní stav. Von Trier to, samozřejmě považuje za legrační.

"Právem si děláte starosti," směje se. "Ale není dobré dělat si starosti ohledně něčeho, co nemůžete změnit. Vpravdě mohu jen říci, že jsem byl dohnán natočit tenhle film, tyto obrazy ke mně přišly a já jsem je nezpochybňoval. Mou jedinou obranou je: "Odpusťte mi, neboť nevím, co činím." To vyvolá záchvat smíchu. "Mě se neptejte, co ten film znamená, anebo proč je takový, jaký je," řekne nakonec. "Je to trochu, jako byste se ptali kuřete na kuřecí polévku."

Film Antichrist je tak znepokojujícím způsobem šílený, že uvažujete nad tím, zda dřevěné herectví obou hlavních postav je jaksi součástí von Trierova šíleného plánu. Avšak pozor, násilí ve filmu je neutuchající a hnusné.

Antichrist posílí dojem, že von Trier je mizogyn, avšak herečka, která hraje hlavní ženskou postavu, Charlotte Gainsbourgová, to popírá: "Mám opravdu dojem, že jsem hrála jeho, že on byl tou ženou, že on procházel tím zoufalstvím, tím fyzickým stavem, těmi záchvaty paniky."

Von Trier tvrdí, že Antichrist< je "nejdůležitější film celé mé kariéry". Je to názor, který kritikové v Cannes tak úplně nesdíleli, mnoho z nich pískalo a nesouhlasně hlučelo během celého festivalového promítání.

Na následné tiskové konferenci povstal muž z britského deníku Daily Mail, viditelně se třásl nashromážděným hněvem středostavovské Anglie a požadoval, aby von Trier "hájil" a "ospravedlnil" tento film. Je nutno von Triera pochválit, píše kritik Observeru, že režisér to odmítl učinit. "Já chápu jeho hněv," říká von Trier, "ale chtít, abych svůj film ospravedlnil, to je přehnané. Myslím si, že to dělat nemusím. Nikdy. Když promítám film na festivalu, ukazuju sebe. Všechno je pro mě v sázce. Kromě toho," a už se zase von Trier chechtá, "je to moje party a novináři jsou tam hosti.Já jsem z toho měl dojem na této tiskové konferenci, že to je obráceně, že je to party, kterou uspořádali novináři a já jsem tam byl hostem."

Avšak zranilo ho, jak se všichni nad jeho filmem v Cannes neuvěřitelně rozčílili? "Ne. Ale zraňuje mě, když se lidé během promítání chovají negativně a výsměšně se smějí. Ano, to bolí." "Bez ohledu na to, jak absurdní se ten film může zdát, natočil jsem ho z čistého srdce. Nesnažím se si z vás dělat legraci."

Ovšem von Trier má velké nadání na to být provokatérem. Když jeho kontroverzní, nechutný film Idioti (1998) o mladých Dánech, kteří předstírali, že jsou duševně zaostalí, aby šokovali společnost a vytrhli ji z údajně arogantní samolibosti, začlenilo dánské ministerstvo kultury nakonec do kánonu velkých dánských filmů, von Trier reagoval, že toto rozhodnutí je "něco jako co dělávali nacisté". Není nikdy spokojen?

"Jsem Dán!" reaguje. "V Dánsku existuje velká tradice provokatérství. Mohli byste říci, že jsem součástí této tradice, ale ono to tak úplně není. Není to nedůležitý přístup, ale také to nestačí, pokud jen provokujete."

"Jednou z mých technik," zdůrazňuje Trier, "je obhajovat názor či myšlenku, kterou nezastávám. Takže je například možné, že natočím film o Hitlerově lidskosti. To by pro mě bylo velmi zajímavé. Víte, obhajovat to, co udělal Hitler, to by bylo obtížné i pro mě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.7. 2009