POZNÁMKA NA OKRAJ:

O rodinách a o rodinném právu, neboli Jak organizovat rychleji stárnoucí společnost

12. 7. 2009 / Uwe Ladwig

Nejen německé, ale také cestující opatrovnice a ošetřovatelky z východoevropských zemí jso uv poslední době už nutným každodenním základem sociálního života starých Němců. Bylo by ale žádoucí, aby se lidé více soukromě angažovali v péči o staré lidi, kteří nejsou příslušníky jejich vlastních rodin. Bude asi zapotřebí změny rodinného práva. O tom se zatím nerado mluví...

Vlastně jsem se chtěl v televizi včera ráno jen podívat na předpověď počasí, ale skončil jsem náhodou uprostřed zajímavého vysílání o cestujících opatrovnicích a ošetřovatelkách z východoevropských zemí, které se starají o nemocné Němce. Bez jejich pomoci by tihle Němci nemohli dál žít ve svých domech, museli by se přestěhovat do nějakého domova důchodců. Když jsem se podíval na tenhle televizní pořad, o němž jsem později zjistil, že se jmenuje "Eine Polin für Oma (Jedna Polka pro babicku)", vzpomněl jsem si na článek o rodinné politice a o údajném problému německé federální ministryně pro rodinu, seniory, ženy a děti Ursuly von der Leyen, které měla se svým návrhem na rozšíření rodinného práva.

Na začátku toho filmu jsem se divil, že jsem přece hodně četl a slyšel o dříve migrujících zahraničních zaměstnancích, kteří pracují v zemědělství nebo ve stavebnictví, ale asi jen jednou o těch, bez nichž by asi dost velká část německých starých lidí už nemohla žít ve svých domovech. Zdá se to být ale pochopitelné, protože je vlastně přece trapné, když se mladí nestarají o své rodiče a ti musejí být závislí na pomoci cizinců. Častěji jsem našel v poslední době informace o alternativních formách spolužití starších lidí, kteří si navzájem pomáhají v každodenním životě a tím si sami umožňují neskončit v domově důchodců. Nový je v té studii podle mého nápad už pro homosexuály pozměněné rodinné právo vztáhnout i na spolu žijící staré lidi. To by byl dobrý nápad nejen pro německou společnost, nebo myslíte, že ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.7. 2009