Lékaři si musí platit atestace. Řeší to odchodem do zahraničí

13. 7. 2009

tisková zpráva KDU-ČSL, Hradec Králové

Hradec Králové -- České zdravotnictví trpí odchodem mladých lékařů do zahraničí. Může za to zejména nízký nástupní plat v nemocnicích a nefunkční systém financování atestační přípravy. Současný stav silně kritizuje předseda krajského výboru KDU-ČSL a zároveň primář broumovské nemocnice Jiří Veselý.

"Absolventi lékařských fakult se dnes rozhodují, zda mají zahájit svoji praxi u nás za plat nedosahující dvaceti tisíc korun měsíčně či v sousedním Německu, kde je nástupní plat čtyřnásobný," popisuje primář Veselý. Je to jeden z důvodů, proč dochází k tak velkému odlivu mladých lékařů a lékařek do zahraničí.

Ti, kteří zůstanou v České republice, nastupují do velkých nemocnic a ty malé se potýkají s nedostatkem lékařského personálu. Může za to především současný systém atestační přípravy. Ta totiž trvá několik let a pro mnoho oborů představuje dojíždění na akreditované pracoviště, která se nacházejí ve velkých nemocnicích. Jedná se finanční zátěž nejenom pro samotného lékaře, ale i pro nemocnici. "Nemocnice proto sepisují s lékaři v přípravě smlouvu o vzdělání, která jim zaručí, že v případě odchodu po atestaci musí lékař nemocnici vrátit část vložené investici v řádu několika set tisíc korun. I z těchto důvodů mladí lékaři raději preferují absolvování předatestační přípravy ve velkých nemocnicích, protože je zde netrápí uvedený závazek," vysvětluje Jiří Veselý a dodává, že takový systém je absolutně nevyhovující pro mladé lékaře i české zdravotnictví. Výrazně znevýhodňuje menší nemocnice, které už tak těžko shánějí nové lékaře.

"Ministerstvo zdravotnictví nyní místo hledání řešení postgraduálního vzdělávání ještě přilévá olej do ohně zavedením zpoplatnění atestací. To rozhodně nevyřeší problém financování českého zdravotnictví,"apeluje Jiří Veselý. V konečném důsledku dojde k dalšímu zhoršení situace v personální oblasti a negativní dopady může pocítit i pacient.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.7. 2009