Obamova vláda ochrání i před budoucností

13. 7. 2009

Obamova administrativa míní ochránit USA před budoucími hrozbami zadržováním osob, jež vojenské tribunály zprostily viny.

Obamova administrativa oznámila, že bude možná pokračovat v časově neomezeném věznění cizinců i v případě, že by došlo k jejich osvobození před vojenskými komisemi. Jeh Johnson, vedoucí právník amerického Ministerstva obrany, prohlásil, že nepropustit zajatce, které shledaly komise nevinnými, spadá pod rozhodnutí činitelů posuzujících, zda-li by vězeň mohl představovat budoucí nebezpečí, upozorňuje Tomáš Gawron.

Ve shodě s Bushovou administrativou Obamova tvrdí, že časově neomezené zadržování nepřátel, tedy osob, které americká vláda považuje za nebezpečné, nespadá pod stíhání za válečné trestné činy (posuzované vojenskými komisemi ve vztahu pouze k činům spáchané v minulosti, doposud mezinárodní, stejně jako USÁcké, právo neumožňuje trestat za činy spáchané v budoucnosti; pozn TG).

Lidem vězněným bez řádného procesu se má dostat pouze "jakési formy pravidelného přezkoumání".

Rozhodnutí komentuje také republikán Jerrold Nadler: "Proti některým máme dost důkazů, tak jim zajistíme řádný proces. Proti jiným nemáme dost důkazů, tak jim poskytneme méně řádný proces. Jen zajistíme, aby byli usvědčeni, protože prostě víme, že jsou vinni. Toto není řádný soud, tohle je divadlo."

Podrobnosti v angličtině: Wall Street Journal: Detainees, Even if Acquitted, Might Not Go Free ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.7. 2009