PŘÍPRAVY TELEVIZNÍ KRIZE II.

Sto umělců a devadesát devět pragováků té „voňavější televize“

13. 7. 2009 / Štěpán Kotrba

Dopisy kolektivů dělnické třídy (v tomto případě "umělecké fronty") je česká, ryze normalizační specialita. Po 99 pragovácích, zvoucích kdysi v minulosti sovětská vojska do Československa, přišla postsametová postmoderní současnost. Po stovce umělců - notorických petentů podepsalo požadavek rozpustit volbu generálního ředitele a přepracovat mediální legislativu další tři stovky "představitelů společenských organizací" náhle vzniklé Národní fronty. Prý i posunovači na dráze jsou zahrnuti do tohoto výkvětu národa, kterému jednou za deset let leží na srdci osud mediální demokracie v Česku. Kdy petici podepíše i Havel? Další tři stovky podpisů pod požadavek za nezvolení generálního ředitele ČT a vyjednávání s "odbornou veřejností" a "studenty" o podobě veřejné služby oznámil tiskovým prohlášením majitel soukromé televizní licence FEBIO TV Fero Fenič. Ano, tentýž Fero Fenič, který pro své přemrštěné finanční požadavky přestal točit dokumenty Cestománie a ukončil pokuem o mediální konflikt spolupráci s ČT, zažádal si o licenci na plnoformátovou digitální televizi "životního stylu", barnumsky rozhlašoval, že hodlá vysílat už v "prvním čtvrtletí roku 2007", najal likvidátora Slovenské televize Richarda Rybníčka jako "generálního" ředitele, bývalého programového ředitele Novy Petra Sládečka jako programového ředitele. Podle něj měla být Febio TV "voňavější televizí", moderní, trendovou, energickou a dynamickou, která se nebojí experimentů a chce divákům dělat radost. Mluvčím tohoto projektu byl ... Tomáš Klvaňa.

Feničův tým si odbyl pár prezentací pro média i konkurenci a pak oznámil, že na povlovný rozběh nemá peníze. A to chtěl dosáhnout 10 % sledovanost do roku 2014... Tentýž Fero Fenič, jehož nerealizovaná Febio TV doteď hledá investory. Marně. Fero Fenič, který přesunul start své vlastní televize na rok 2010...

Jediné,co Fenič perfektně umí, je oblbovat naivní novináře svým sametovým hlasem a okouzlovat je svou pověstí. Stejně jako kdysi senátor Fischer, i Fenič sází na umělecký dojem, kulturní frontu a hejno vyžírků za zády. Kořist se vždycky nějaká najde. "Máme svoji stálou základnu zhruba milionu diváků, s níž počítáme," prohlásil Fenič kdysi novinářům. Teď poslal spolu s Břéťou Rychlíkem tiskovou zprávu. Nalezli dalších tři sta duší pro záchranu české gultůry.

Tisková informace signatářů Otevřeného dopisu českých osobností politikům

Týden před volbou generálního ředitele České televize poslalo ve středu 8.7. 2009 sto osobností českého veřejného života otevřený dopis politikům ve kterém žádají, aby byla zrušena volba generálního ředitele České televize a změněné mediální zákony týkající se veřejnoprávních institucí.

I když text dopisu neměl charakter petice a nevyzýval k připojení se dalších signatářů, reakce dalších osobností i nejširší veřejnosti byla natolik spontánní, že v průběhu následujících dní byli iniciátoři akce zahlceni dalšími žádostmi o připojení se k Otevřenému dopisu.

Do soboty 11. 7. se tak k původní stovce signatářů Otevřeného dopisu připojilo dalších více než 300 osobností, mezi nimiž nechybějí například:

dirigent Jiří Bělohlávek, sochař Kurt Gebauer, předseda společenství Romů na Moravě Karel Holomek, herečky Vlasta Chramostová a Táňa Fischerová, spisovatel Ivan Klíma, kameraman Stanislav Milota, režiséři Petr Zelenka, Jiří Věrčák, Zdeněk Suchý, Michael Havas, Vladislav Kvasnička, vysokoškolští pedagogové, např. profesor Jan Sokol, emeritní profesoři Jaroslav Červenka, Dušan Šlosar, Zdeňka Rusínová, Miroslav Vojtěchovský, publicisté Jan Rejžek, Arnošt Wágner, Přemysl Janýr, hudebníci Michal Ambrož a Zdeněk Vřešťál, duchovní Jan Dus a Daniel Kvasnička a mnozí další.

K původním signatářům, pocházejícím převážně z oblasti kulturního života, se začali přidávat i zástupci všech dalších oblastí veřejného života včetně podnikatelů, lékařů, starostů a místostarostů měst a obcí, architektů, učitelů, studentů a podobně, dokonce mezi dalšími signatáři nechybí ani výpravčí ČD nebo důchodci (jejich kompletní seznam bude zveřejněn v průběhu pondělí).

Z důvodu neočekávaného zájmu veřejnosti o problém veřejnoprávních médií i podpory studentské iniciativy Inventura demokracie se organizátoři otevřeného odpisu rozhodli zprovoznit v průběhu pondělního odpoledne internetové stránky www.inventuracesketelevize.cz , kde bude umožněno dalším zájemcům přihlásit se k Otevřenému dopisu stovky českých osobností politikům.

Pod stejným názvem (Inventura České televize) je již k dispozici stránka na facebooku.

Prakticky všechna ta jména stála u televizní rebelie v roce 2000 a přísahala věrnost skautské vlajce "těch správných hochů, co spolu mluví". Prakticky všechna ta jména řečnila na pódiu před budovou zpravodajství, kterou obsadili vzbouření redaktoři a řečnila o kultuře, o demokracii, o své nepostradatelnosti. Výsledkem této kolektivní hysterie byly demonstrace ve vysílání, spacáky a v nich spící politici na stráži demokracie, "bobovize" tvrdohlavé moderátorky Bobošíkové, defraudace 14 milionů, poškozená pověst mediální veřejné služby na řadu let, hromadné odhlašování koncesionářských poplatků na protest proti mediální manipulaci. Tenkrát jim zpočátku někteří hloupí lidé uvěřili, že je ohrožena demokracie. Pak se styděli. Uvěří jim i teď?

Tým bývalého moderátora Janečka přes všechna protivenství vyvedl televizi z krize. Dnes je to konsolidovaná, nezadlužená instituce s vlastní výrobou, se slušnou sledovaností, která ze dvou analogových programů udělala čtyři digitální, má vlastní multiplex a rozvojovou vizi na dalších deset let. Nic z toho nevytvořili rebelující a remcající redaktoři, nic z toho nevytvořila ona unisono zvučící národní kulturní fronta. Vše bylo odpracováno Janečkovými lidmi. Od jara 2001 už nikdy nestála kulturní fronta jako mlčenlivé pozadí vysílání zpravodajství. Od jara 2001 se nestala sama televize objektem vlastních zpráv. Nic z toho není zásluhou rebelujících a remcajících redaktorů či samozvaných "oborářů" dua Dub&Dekoj. Od jara 2001 dokázala televize napravit většinu škod vzniklých za televizní rebelie. Dnes má dostatečné koncesionářské poplatky a netýká se jí krize. Nežebrá, neponižuje se. Neslouží politikům jako hlásná trouba. Nadávají na ni všichni, každý za něco jiného. Ale pro třetinu národa je Česká televize institucí, která přináší informace, zábavu i kulturu. Rozpočet 7 miliard ale láká hejno mediálních příživníků a lobbistů či majitelů soukromých médií stále. 7 miliard by se hodilo i Feru Feničovi.

Chroničtí petenti svolávají do zbraně věrné služebné vojsko. Opět je ohrožena demokracie i čeká kultura. Ta jejich kultura. Opět je třeba se semknout v davu tleskajících na podporu koryt některých. Povede se to tentokrát?

9. 7. 2009, Štěpán Kotrba: Chroničtí petenti píší další "otevřený" dopis - už se zase volí generální ředitel ČT ZDE

Komentovaná fotoreportáž Britských listů z průběhu televizní krize v zimě 2000-2001

27.12.2000 1    28.12.2000 1    29.12.2000 12345    30.12.2000 12345    31.12.2000 12    1.1.2001 1234    2.1.2001 1234    3.1.2001 C123456789    5.-6.1.2001: 1234    6.-7.1.2001 12345    11.1.2001 123    12.1.2001 1234567891011    17.1.2001 12345

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.7. 2009