Izraelskou armádu infiltrují náboženská uskupení

13. 7. 2009

KD│Do izraelské armády, kdysi považované za baštu sekularismu, ve stále větší míře pronikají náboženská uskupení náležející k vyznavačům tvrdé linie a hlásající svatou válku proti Arabům, informovala agentura UPI. Těsně před útokem na Gazu vojenští rabíni rozšiřovali k jednotkám pamflety tvrdící, že válka s Hamásem má být vedena ve jménu Velkého Izraele zahrnujícího okupovaný západní břeh Jordánu. Podle izraelské organizace na ochranu lidských práv Yesh Din pamflety obsahovaly pasáže odrazující od milosrdenství vůči Palestincům, hraničící s rasistickým štvaním proti palestinskému lidu a patrně podněcující k porušování mezinárodního práva. Dokument přitom schválil hlavní rabín izraelské armády brigádní generál Avichaj Roncki.

Sám Roncki je podle izraelských médií osadníkem ze Západního břehu napojeným na ultrapravicové extrémisty. Podle některých odhadů v současnosti až 30% příslušníků důstojnického sboru IDF náleží k extrémistickým náboženským uskupením a některé jednotky jsou takřka kompletně složeny z takto orientovaných vojáků. Náboženští fanatici tak postupně nahrazují členy kibuců, z nichž se tradičně rekrutovala většina vedoucích kádrů izraelské armády.

Poznámka KD: Jako v mnoha jiných oblastech, také ve způsobu sestavování jednotek IDF fakticky napodobuje německou Wehmacht. Ve snaze dosáhnout toho, aby jednotky fungovaly víceméně jako tzv. primární skupiny, jsou mladí lidé, kteří spolu vyrůstali a navzájem se znají, zpravidla odváděni k téže jednotce. Tento model ovšem usnadňuje i ovládnutí určité jednotky soudržným náboženským uskupením z určité lokality.

Situace vyvolává obavy z toho, že v případě rozhodnutí o evakuaci ilegálních židovských osad se značná část vojáků postaví na stranu asi 450 000 tisíc osadníků. Podle sociologa Jigala Levyho dochází k tomu, že se kritické množství nábožensky orientovaných vojáků snaží ovlivňovat velení armády. Podle liberálního deníku Haaretz došlo před válkou v Gaze k intenzivnímu náboženskému a politickému vymývání mozků mezi příslušníky bojových jednotek, které se později zapojily do operace Lité olovo.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.7. 2009