7. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 3. 2003

"Antiglobalisté" nevyzývají k sebevraždám, ale k aktivitě a emancipaci společnosti

Tvůrce darkerských stránek Zdeněk Adamec a první nechutná vyjádření politiků

Na veřejnost pronikají další informace o Zdeňkovi Adamcovi, který se upálil na Václavském náměstí. Dozvídáme se z nich konkrétněji to, co už i on sám naznačoval ve svém dopise na rozloučenou -- že se jednalo o autora internetových stránek tzv. darkerů. Většina z nás má jistě ještě v čerstvé paměti hysterii, která proti nim byla "náhodou" rozpoutána asi týden před summitem NATO, když policie potřebovala zdůvodnit svá rozsáhlá bezpečnostní opatření. Právě Zdeněk se měl stát obětním beránkem -- hrozil mu za přípravu darkerských internetových stránek kriminál.
Dopis na rozloučenou mladíka, který se ve čtvrtek v Praze upálil >

Přetiskujeme plnou verzi "otevřeného" dopisu, včetně internetových odkazů.

Akce Pochodeň 2003

Vážení obyvatelé celého světa!

Akce nazvaná Pochodeň 2003 je pokračováním protestů proti zlu které je všeobecně tolerováno po celém světě. První vlnu protestů začal Jan Palach, který se upálil někdy v roce 1968 na protest proti tehdejšímu komunistickému režimu. Brzy po ním se upálil Evžen Plocek, Jan Zajíc a další hrdinové. Podívejte se na stránky http://www.totalita.cz, kde to najdete. Ani po revoluci v 17. lístopadu 1989 jsme si příliš nepomohli. Jistě už můžeme svobodně hlásat že ten nebo onen politik se nám nelíbí atd., aniž by nám hrozila práce v uranových dolech, ve školách již není nejdůležitější k zahájení výuky fotka Lenina ani do našich dětí nikdo nevtlouká žádnou propagandu atd. Ale bohužel se objevili jiné věci. Takzvaná demokracie kterou jsme si vybojovali vlastně demokracií v pravém slova smyslu není. Je to jen vláda úředníků, peněz a dalších mocipánů kteří šlapou po obyčejných lidech. Celý svět je již ovládnut penězi a zkažen. Na záchranu není pozdě ale pokud budeme takto pokračovat dále tak se buď všichni udusíme ve znečištěném vzduchu nebo povraždíme při válce. Možná jste četli v novinách, viděli v televizi co se dnes děje. Každý týden vražda, střílí se už i ve školách. A kdo za to může? My všichni, ano my všichni kdo na to nečině přihlížíme, nebo si říkáme to se nás netýká atd. Je tomu asi rok co se střílelo ve školách. Nikdo proti tomu nic neudělal. Stále každý den usedáme k televizi, to jest Satanův vynález pokud to tak nazvu. Koukáme se na krvavé filmy, dovolujeme aby se na to dívaly i naše děti(v mnohých rodinách vychovává děti spíše televize než rodiče) co tedy můžeme čekat? V zdánlivě nevinném kresleném filmu Tom a Jerry je víc násilí než v kdejakém jiném filmu.

A co třeba trochu ekologie? Každou sekundou do atmosféry a řek vypouštíme tuny odpadu a my jen přihlížíme. Výfukové plyny z aut pomalu otravují celou Zemi. A co proti tomu? Třeba přestat jezdit autem? To asi těžko. A proč už alespoň nemají všechna auta povinně katalyzátory? A jak dlouho trvalo prosazení mezinárodního nařízení o zákazu používání freonů. A proč zákazy? To potřebujeme nad sebou mít policajta který by na nás dohlížel? Proč jsou potřeba zákony? To si každý člověk nemůže sám uvědomit co smí a co nesmí? Jak je vidět jsme civilizace nevyspělá a máme se co učit. Lidstvo se musí učit z chyb ale problém je že některé chyby uděláte jen jednou. Copak jsme civilizace sebevrahů? Ne spíš se hodí heslo Teď my a po nás potopa. Za sto let už budeme chodit v plynových maskách pokud to takhle bude pokračovat dále. Na Zemi žije přes 2 miliardy lidí. A všichni si pod sebou podřezávají větev. Civilizace spěje k sebezničení. Viděli jste už někdy skládky odpadků v Americe? Nekonečné hory svinstva. A všichni každý den děláme to samé: přijdeme z práce domů a rovnou k televizi. Když mi to všechno dochází tak musím říci jediné: nezmění li se lidstvo radikálně během několika desítek let celá tato civilizace zanikne ve špíně nebo ve válkách. Celé lidstvo je ovládnuté Satanem. To je jako z hororu! Jenže je to skutečnost.

A co války? Neustálé testy jaderných zbraní, pořád vymýšlíme nové prostředky jak se navzájem zabíjet. Lidé by se měli sjednotit a ne bojovat proti sobě.

A jak bude vypadat budoucnost? Zřejmě po velké energetické krizi když dojde ropa vypukne několik válek o její zbytky. To už je tady. Proč si myslíte že Američani útočeji na Irák? Bojeji se druhého Usámy? To ne, to jen lid který je ovlivňován médii a vádou to je jen záminka. Irák má ropu a Američáni jí chtěji, to je ten důvod. Korea má jaderný zbraně a Ameriku to příliš nevzrušuje. A co bude potom? Většina lidí začne umírat, kvalita života půjde dolů, jen pár lidí bude bydlet v palácích, moderních domech, vše na úkor obyčejných lidí. To je tedy naše budoucnost, můžeme ji změnit ale nic pro to neděláme. Tuto akci také možná přijmete jako informaci a další den budete pokračovat ve svém obvyklém životě.

Jak vypadají mezilidské vztahy? Podívejte se všude kolem. Lidi se k sobě chovaji hrozně. Neustálé násilí, skoro každý týden vražda, všude po velkých městech světa se váleji bezdomovci, řada z nich za to ani nemůže. Po ulicích se potulují narkomani, na úřadech úplatky, a co k tomu přispívá? To jak vychováváme své děti. Posadíme je k televizi a je o vše postaráno. Jak jednoduché. To se pak není čemu divit když již desetileté děti vraždí(minulej rok v Americe) podle krvavých filmů. Co je lidstvu platno že tu nikdo není věčně když ho po smrti nahradí ještě horší lidé. V našich školách již bují šikana, každý kdo chce patřit mezi ty lepší musí vyzkoušet nějaké drogy, již patnáctileté děti chodí rovnou ze školy do hospody kde se někdy tak opijí jak by si to nedovolili ani dospělí lidé. Drogy, násilí, peníze a moc. To jsou hlavní hesla této civilizace. A když máte náhodou nějaký problém všichni se proti vám obrátěji jako vosy. Lidem dělá velké potěšení dívat se na bolest druhých. Je snadné někomu ublížit ale už vůbec není snadné někomu pomoct. To dá práci, a to mi přece nechceme, co bychom za to měli.

Dobrým krokem k řešení by bylo zavedení totální demokracie, která by zajistila skutečnou vládu lidu. Jak by to fungovalo? Vláda by měla omezená práva. Pokud by vydala nějaký zákon nebo nařízení, muselo by nejprve projít schválením ne však hrstky poslanců ale schvaloval by celý lid. V podstatě by to bylo jako volby nebo schvalování zákonů poslanci. Jako když poslanci schvalují například nový zákon. Prostě zmáčkne příslušné tlačítko ano nebo ne a je to pak se spočítá pro co hlasovala většina(tento úkol již přebrali počítače a je to otázka pár sekund). Zavést něco podobného v rámci celé republiky by nebyl určitě takový problém. Stačilo by pár místností které se používají například při volbách vyčlenit jen k takovému účelu. Každý volič co by přišel by prostě zmáčkl tlačítko ano nebo ne, obsluha by uložila do databáze jeho jméno z občanského průkazu(aby nějaký chytrák nemohl volit vícekrát). Počítač by vyhodnotil výsledky během několika minut. Vždyť to známe z voleb, ale tohle by bylo pořád. Samozřejmostí by bylo že každý občan může protestovat proti něčemu nebo navrhnout např. nový zákon atd. Podal by si žádost na úřad, po schválení by byl přesunut do hlasování jak už bylo popsáno výše. Celý systém by měl výhodu že by politika v zemi záležela na všech a ne už na pár stovkách lidí kde jsou pro většinu důležité peníze, sláva nebo moc a o lidi se vůbec nezajímaji. Už by nehrozila jaderná válka kvůli tomu že by pár americkým mocipánům ruplo v hlavě ale vše by záviselo na celém lidstvu. Ale to přeci nechceme, teď se máte dobře, ti co se nemají jsou malý páni a co bude po nás to nikoho nezajímá.

Naštěstí totální demokracie už částečně funguje. Bohužel jen na počítačích. Existuje skupina tisíců programátorů celého světa která vyvíjí zcela zdarma systém Linux což je balík programů na počítač. Jedná se o plnohodnotný operační systém, lidé ho vyvíjejí zcela dobrovolně a nic za to nechtějí. Vypadá to nadějně, časem budou totiž programy čím dál složitější a ty které budou vyvíjeny uzavřenou skupinou lidí(komerční software) a ten kdo si je koupí nemůže si program ani upravit aby se neprohřešil proti autorskému zákonu budou obsahovat čím dál více chyb. Uzavřená skupina lidí snáze udělá chybu než tisíce lidí z celého světa. Jelikož toto není stránka o počítačích tak musím končit s popisem, pokud byste však chtěli Linux vyzkoušet, doporučuji se podívat na http://www.abclinuxu.cz, http://www.linux.cz, nebo http://www.mandrake.cz (Linux Mandrake je nejlepší pro začátečníky, na stránce lze objednat cédéčka s Linuxem za asi 400Kč.Přenesme se ale z virtuální reality do skutečného světa. Ten nám totiž hoří.

odkazy na další stránky

http://www.vesmirni-lide.cz

http://www.cipova-totalita.szm.sk

http://www.detizeme.cz

http://www.inzine.cz/clanok.asp?id_clanok=727

Co jsem se rozhodl udělat a proč

Jsem další oběť takzvaného demokratického systému kde ale nerozhodují lidé avšak peníze a moc. Po celý svůj život jsem se setkával s problémy které jsem asi nedovedl řešit. Jenže bylo jich nějak moc. Už nemohu dál. Ostatní si z ničeho nic nedělají, nikoho nic nezajímá. Je to hrůza. Lidé mají radost z utrpení druhých. Vše skončilo rokem 2002-2003 kdy mě dokonce jakási teroristická organizace dokonce využila k vytvoření svých WWW stránek(protože je je umím programovat v (X)HTML nebo PHP) bohužel oni jsou z toho asi venku a měli ty chytře vymyšlené protože případné pátrání po nich musí nutně skončit u mého počítače doma. Nevím ale mám pocit že jsem byl něčím ovládán a když jsem se probudil bylo již pozdě. Celý svůj život jsem měl plný neúspěchů. Po celý svůj život jsem měl s touto společností problémy, mám pocit že nepatřím do této doby. Protože jsem Jako další oběť Systému jsem se rozhodl že moje utrpení musí skončit navždy. Ale ne někde v ústraní ale na veřejnosti. Ať už má na tom podíl kdokoliv Satan, špatná doba - to je jedno, chci aby se lidé nad sebou zamysleli a snažili se zmírnit zlo které každý den páchají. A to lze udělat jen jediným způsobem. Více o mě se již dozvíte ze stránek novin.

Prosím neudělejte ze mě blázna.

Policie se snaží čin bagatelizovat a mluví o "osobních" motivech, o "osobním" dopisu, který zanechal vedle dopisu "politického" a jehož obsah je tajen. Mluví se o možnostech manipulace apod. Vzhledem k nedostatku informací těžko soudit. Víme jen to, že "osobní" dopis Zdeňka Adamce je v rukou té samé policie, která mu řadu jeho osobních problémů způsobila a je tak za jeho čin patrně přinejmenším spoluodpovědná.

Z medializovaných vyjádření politiků se dozvídáme skutečné perly. Pan Talíř z KDU-ČSL se v absurditě svých výroků snaží patrně předstihnout i prezidenta Bushe, když řekl: "Je to v první řadě tragédie. Každý zmařený lidský život je tragédie. O to větší, že se to stalo právě dnes." Kdyby se tato sebevražda stala právě včera nebo právě zítra, šlo by o menší tragédii. Poslanec Talíř pokračuje v jistém sebekritickém duchu, který je zcela oprávněný, ale nedostatečný: "Mám pocit, že se nám nedaří vysvětlovat podstatu demokracie, protože dneska by měl každý mít možnost právě tyto své názory hlásat." Ale vždyť my máme možnost své názory hlásat, možnost je hlásat měl i Zdeněk Adamec. Nikdo ale tyto názory příliš neposlouchá -- a ze všeho nejméně pak poslanci, kteří schvalují např. účast ve válce proti názorům většiny lidí.

Ještě těžší kalibr zvolil místopředseda vlády a ministr pro "lidské zdroje" Petr Mareš: "Jsem z toho smutný, byl to teprve devatenáctiletý kluk (...) Když dostanu do ruky některé tiskoviny některých radikálních kritiků globalismu nebo když je občas slyším, tak z toho na mě padá trochu hrůza. Všichni, kteří se občas pokoušejí na těchto myšlenkových proudech a hnutích přiživit, by si měli uvědomit, jaký to může mít občas důsledek."

Ministr se tedy nejprve rozhodl shazovat Zdeňkův věk a označovat jej za "kluka", který podle pana Mareše patrně nevěděl, co dělá. A následně zneužívá lidské tragédie k politickému útoku na kritiky stávajícího systému. Jako kdyby za sebevraždu ze zoufalství ze stávajících pořádků byli zodpovědní ti, kteří je také kritizují a ne ti, kteří je spoluvytvářejí. "Antiglobalisté" přitom rozhodně nevyzývají k sebevraždám - ve skutečnosti vyzývají k aktivitě a snahám o emancipaci i v takových podmínkách, kdy z nás různí ministři Marešové a jim podobní dělají namísto lidí "lidské zdroje". Pouze se snaží vidět svět takový, jaký je. Jestliže některé lidi vede odpor k podmínkám, v jakých jsou v tomto světě nuceni žít, až takovým činům, k jakému vedl Zdeňka Adamce, neměl by se pan Mareš při hledání zodpovědných podívat spíše do zrcadla?

Jsme rovněž svědky dosti absurdní snahy odpůrců Václava Klause zneužít tragédii proti němu. Zítra si jistě přečteme ještě mnohem více podobných prohlášení, které svým způsobem vytvářejí podobný svět, jako byl ten, který Zdeněk již nemohl snášet.

Co dodat? Tváří v tvář cynismu politiků lze snad jen parafrázovat jeden z prvních českých anarchistických letáků, "Lide otevři své oči!" a říct: Nejsme pro sebevraždy. Kdyby ale každý, kdo si ze zoufalství bere život, vzal sebou na onen svět jednoho z těch kapitalistických a politických upírů, kteří mu vzali k životu chuť, hned by byl svět lepším místem.

Autor je editorem anarchistického časopisu A-kontra

                 
Obsah vydání       7. 3. 2003
8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
7. 3. 2003 Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky Tomáš  Linhart
7. 3. 2003 Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Český Telecom - stále je to otázka maximalizace zisku Radek  Mokrý
7. 3. 2003 Za nezájmu občanů se stal Jan Jařab terčem rasistického útoku
7. 3. 2003 Informácie o zvýhodneniach pre PSA Peugeot Citroën sú "obchodným tajomstvom"
8. 3. 2003 Chudoba ve světě: Jak může Švýcarsko jednat?
7. 3. 2003 MTV s Tonym Blairem Filip  Rožánek
6. 3. 2003 Je to fakt tabu... Vojtěch  Polák
7. 3. 2003 Václavské okovy Jaroslav  Hutka
7. 3. 2003 Snadné zbohatnutí s Nigerijci podle TV Nova Zdeněk  Jemelík
6. 3. 2003 V Praze se na protest proti "politickým poměrům" upálil devatenáctiletý mladík
6. 3. 2003 "Antiglobalisté" nevyzývají k sebevraždám, ale k aktivitě a emancipaci společnosti Ondřej  Slačálek
7. 3. 2003 Zelenkovi Knoflíkáři a Rok ďábla: Filmy bez větší hloubky Edward  Allan
7. 3. 2003 Petr Zelenka's Buttoners and The Year of the Devil: Films without real depth Edward  Allan
7. 3. 2003 Pohlednice z Timoru IV. Jaroslav  Kováříček
7. 3. 2003 Přes půl milionu podpisů na protiválečné petici za 2 dny
7. 3. 2003 Má odstoupit americký prezident... Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství
7. 3. 2003 Komise LAS lobbuje v New Yorku proti válce na Blízkém východě Ivana  Bošinová
7. 3. 2003 ČSSD: O tempora, o mores Robin  Böhnisch
6. 3. 2003 Havlovi pohrobci znepřízněni volbou Ivan  David
7. 3. 2003 Nájemné: Nezapomínejme na nejslabší Jindřich  Novák
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen
7. 3. 2003 Možnosť útoku na Irak už má následky Juraj  Král
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday
6. 3. 2003 EU neumí komunikovat s občany Patrice  de Beer
5. 3. 2003 Trabant s karoserií Ferrari aneb kontinuita privatizování v Čechách Štěpán  Kotrba
5. 3. 2003 Jak se poučit ze stalinského teroru pro budoucnost? Jan  Čulík
5. 3. 2003 Proč mě neprávem osočují? O cestě ke Kábulu David  Soukup
5. 3. 2003 Statewatch: mnohá práva kandidátských zemí EU budou značně omezená
7. 3. 2003 Angola - vzdialená krajina Jana  Machatová
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
7. 3. 2003 Za nezájmu občanů se stal Jan Jařab terčem rasistického útoku   
7. 3. 2003 Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Petr Zelenka's Buttoners and The Year of the Devil: Films without real depth Edward  Allan
7. 3. 2003 Nájemné: Nezapomínejme na nejslabší Jindřich  Novák
7. 3. 2003 Zelenkovi Knoflíkáři a Rok ďábla: Filmy bez větší hloubky Edward  Allan
7. 3. 2003 Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky Tomáš  Linhart
7. 3. 2003 Český Telecom - stále je to otázka maximalizace zisku Radek  Mokrý
7. 3. 2003 Informácie o zvýhodneniach pre PSA Peugeot Citroën sú "obchodným tajomstvom"   
7. 3. 2003 Snadné zbohatnutí s Nigerijci podle TV Nova Zdeněk  Jemelík
7. 3. 2003 Václavské okovy Jaroslav  Hutka
7. 3. 2003 Pohlednice z Timoru IV. Jaroslav  Kováříček
6. 3. 2003 "Antiglobalisté" nevyzývají k sebevraždám, ale k aktivitě a emancipaci společnosti Ondřej  Slačálek
6. 3. 2003 Je to fakt tabu... Vojtěch  Polák
6. 3. 2003 EU neumí komunikovat s občany Patrice  de Beer

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2003 "Antiglobalisté" nevyzývají k sebevraždám, ale k aktivitě a emancipaci společnosti Ondřej  Slačálek
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
17. 1. 2003 Vzpomínka na upálení Jana Palacha (34. výročí)   
14. 10. 2002 "Vstupujeme do časů, kdy se bude říkat: 'Je to sice Čech, ale je to slušný člověk'" Jan  Čulík