7. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
ZVĚTŠIT: Trends, Belgie, 16. 10. 1997
7. 3. 2003

Český Telecom - stále je to otázka maximalizace zisku

"Telefonické poplatky jsou v Čechách vysoké. To je normální. Telecom má monopolní postavení a chce svého monopolu zneužít kdekoli, kde jen to bude možné. Je to otázka maximalizace zisku. V telekomunikacích neexistuje etika a po prostředí konkurence voláme, ale jen potud, máme-li možnost určovat pravidla trhu sami."

Autorem výše citovaného výroku měl být chief operating officer společnosti TelSource, belgický občan André Frans Bessel Kok. Podle str. 14 seriózního belgického týdeníku Trends ze 16. října 1997 tyto památné věty pronesl na semináři v bruselském sídle advokátní kanceláře Bertouille & Vennoten, nikoliv v její pražské pobočce. Daleko od České republiky, daleko od "mateřské" firmy Český Telecom.

Hodný Belgičan

Prohlásil to tedy téměř přesně dva roky poté, co Karel Dyba a Václav Klaus ve svých nažehlených oblečcích vystoupili v pražském ranně barokním Liechtensteinském paláci na tiskové konferenci a slavnostně ohlásili prodej 27 % akcií SPT Telecom společnosti Telsource, jinak konsorciu společností AT&T, Swiss Telecom a nizozemské PTT Telecom, za 1,4 mld. amerických dolarů.

Tiskovka to byla nudná a pokud se pamatuji dobře, na jednoho novináře vyšlo zhruba 1,325 obloženého chlebíčku.

"Privatizace v Čechách probíhá v ostrém protikladu k privatizaci Belgacomu," pokračuje Kok v Trendech a dodává: "Zatímco v Belgii byl podstatný rozpočet, Češi využili situace k zásadní modernizaci svého podniku. Vedení společnosti má v tomto ohledu zcela volné ruce, neexistuje tu žádný politický vliv."

Dodejme jen, že Bessel Kok je bývalý šéf dříve státní belgické společnosti Belgacom. Ve své vlasti byl mimo jiné vyšetřován a stíhán za to, že si z peněz společnosti nechal do své kanceláře a pouze pro svoji potřebu postavit osobní výtah. Pan Kok svá prohlášení v týdeníku Trendy a přetištěná tehdy v Telekomunikační revue označil za hrubě zkreslená a vytržená z kontextu, a proto se k nim prý nehodlal vyjadřovat.

... jsem ochoten se okamžitě podepsat pod názor, že tyto rok staré výroky velmi přesně vystihují skutečnou příčinu našich dnešních problémů s chováním SPT Telecom: má monopol a volné ruce, nemá nad sebou účinný dohled (politický vliv), a tak se snaží využít svého monopolního postavení k maximalizaci svého zisku. ... Výrok pana Koka (ať už autentický, domyšlený či zcela vymyšlený) to vystihuje velmi přesně: tady neplatí žádná etika a žádná volná soutěž, tady jde o maximalizaci zisku. Problém přitom není v samotném managementu Telecomu, který se snaží dosáhnout maximálního zisku pro svůj podnik - problém vidím v tom, zda tento podnik (v majoritním vlastnictví státu!) má sledovat tvorbu zisku jako své hlavní a jediné kritérium, a jít za tímto cílem i přes příslovečné mrtvoly, nebo zda má sledovat jiné cíle (třeba rozvoj telekomunikací), nebo alespoň vyváženě kombinovat tyto jiné cíle s potřebou dosahování přiměřeného zisku.

To jsou slova komentátora Jiřího Peterky, řečená na serveru www.novinky.cz dne 9.12.1998, krátce poté, co jsem vydal v Telekomunikační revue článek Zneužívá Telecom monopol?...

Čechům zbyly montérky

Usnesením vlády ČR byly 10. srpna 1994 schváleny "Hlavní zásady státní telekomunikační politiky" jako základní koncepční materiál pro pomalou liberalizaci domácích telekomunikací.

Hned první bod "Zásad" ukládal Telecomu do roku 2000 více než zdvojnásobit počet hlavních telefonních stanic a zlepšit průchodnost sítě. Stalo se, ale mělo se to provést s co možná nejnižšími náklady, na dobré technické úrovni a "s využitím dodávek od českého telekomunikačního průmyslu."

Domácí průmysl si však pod taktovkou TelSource téměř ani neškrtl. Takže zatímco české tarifikační systémy STROM Telecom obsluhují deset miliónů Moskvanů, kde zvítězily kvalitou a cenou, doma je nikdo nezná. Podobný osud potkal systémy PCM 30/32 z Tesly Votice. Tehdy monopolní národní operátor českou produkci ignoroval. Výsledkem byl postupný úpadek českého telekomunikačního průmyslu i výzkumu, odchod odborníků a větší nezaměstnanost.

První konkurenti

"...po konkurenci voláme jen dokud budeme pravidla trhu určovat sami"

řekl podle Trendů Bessel Kok. Ale co když to týdeník překroutil? Vždyť novináři jsou prý cosi jako hnůj. Tvrdíval to dnes již neprávem opomínaný český premiér Miloš Zeman. Na druhou stranu jiná autorita -- jakási Bible vždy tvrdila: "Poznáš je po ovoci" a ovoce jak známo roste vždy na nějakém stromě v nějakém terénu - tamtéž, kde se pod stromem - podle dobře informovaných zdrojů - vyskytují i telekomunikační kabely. Země je jenom jedna a musí nás uživit všechny.

Inside

Telekomunikace: zneužijte monopol

Bývalý šéf společnosti Belgacom Bessel Kok odhalil malou část mentality telekomunikačních společností, pohybujících se v podmínkách volného trhu. Kok, muž číslo dvě v SPT Telecom: "Telefonické poplatky jsou v Čechách vysoké. To je normální. Telecom je monopolistou a chce svůj monopol zneužít kdekoliv, kde jen to bude možné. Je to otázka maximalizace zisku. Ve světě telekomunikací neexistuje etika. Voláme po konkurenci až do chvíle, než budeme pravidla trhu určovat sami."

Kok to prohlásil na semináři v bruselské advokátní kaceláři Bertouille & Vennoten. Tento chief operating officer SPT pracuje od doby privatizace společnosti AT&T, Swiss Telecom a holandské PTT Telecom. Privatizační partneři zaplatili 1,4 miliardy dolarů "na dřevo", aby mohli vstoupit do českých telekomunikací.

Suma se použije na nové investice v SPT. Celkem bude SPT do roku 2000 investovat 8 miliard dolarů do nových technologií.

Kok: "Privatizace po česku je v silném protikladu k privatizaci Belgacomu. Pro Belgii je podstatný rozpočet, ale Češi využijí situace k zásadní modernizaci jejich telekomunikační společnosti. Vedení společnosti má v tomto ohledu zcela volné ruce, neexistuje tu žádný politický tlak."

Trends, Belgie, 16. 10. 1997

Osmý bod "Zásad Státní telekomunikační politiky ČR" totiž v 16 nejzaostalejších oblastech povolil zahájit činnost dalším operátorům v tzv. vymezených místních sítích (VMS). Zájemci se přihlásili, výběrová řízení proběhla v roce 1995 a šest vítězů si s velkou slávou rozdělilo oblasti s méně než pěti(!) procenty hlavních telefonních stanic.

Pak následovalo obvyklé telekomácké kolečko zdržování, vymýšlení problémů a využívání všech možných opravných lhůt a prostředků. Pročpak?

Hurá do terénu

Jeden z konkurentů, FPD Telecom, sesterská firma FPD New York, získal lokality Benešov, Bílovec, Uhlířské Janovice a Valašské Klobouky s tím, že zkušební provoz zahájí počátkem roku 1996.

"Naše obchodní plány jsme mohli klidně vyhodit," vzpomíná tehdejší obchodní ředitel společnosti Karel Vondrovský. Své rajóny nejenže nalezli pečlivě zadrátované nejmodernější technikou starého dobrého Telecomu, ale přišli zejména o výnosnější podnikatelské stanice. Jako příklad Vondrovský uvádí Týnec nad Sázavou, kde ve svém rajónu a mezi jedinými místními podniky Jawou a Metazem, nalezli fungl novou ústřednu dominantního operátora narychlo umístěnou v bezpečnostním kontejneru. Řešení drahé, netradiční, ale hlavně rychlé.

"Zkrátka v beztak chudém území zbyly jen stanice s malým výnosem a techniku původně plánovanou jsme nemohli použít -- nezaplatila by se," dodává Vondrovský. Připomeňme na závěr, že stále a tatáž politika dušení konkurence a zdržovací taktika zůstala Telecomu vlastní dodnes.

Epilog

Nechtěný únik firemní strategie Bessela Koka na semináři v Bruselu neunikl přítomným novinářům. Jeden z nich dokonce sedl do auta vyrazil k nám na okraj Evropy poznat tu pozoruhodnou Českou republiku. Do kufru si přibalil Trendy. V Praze se šel projít po Karlově mostě, kde se seznámil s prodejci, kteří si tu vylepšovali platební bilanci prodejem "zaručeně pravých" akvarelů s pražskými motivy a poznal i některé lidi ze zákulisí Sdružení výtvarníků Karlova Mostu. Ty "zaručeně pravé" akvarely mu něco připomněly...

Zda a o čem jednal belgický novinář s André Frans Bessel Kokem není autorovi známo, ale před odjezdem domů do Belgie se ptal v pražských hostincích na nějaké konto ve Švýcarsku, prý nějaké politické strany.

                 
Obsah vydání       7. 3. 2003
8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
7. 3. 2003 Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky Tomáš  Linhart
7. 3. 2003 Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Český Telecom - stále je to otázka maximalizace zisku Radek  Mokrý
7. 3. 2003 Za nezájmu občanů se stal Jan Jařab terčem rasistického útoku
7. 3. 2003 Informácie o zvýhodneniach pre PSA Peugeot Citroën sú "obchodným tajomstvom"
8. 3. 2003 Chudoba ve světě: Jak může Švýcarsko jednat?
7. 3. 2003 MTV s Tonym Blairem Filip  Rožánek
6. 3. 2003 Je to fakt tabu... Vojtěch  Polák
7. 3. 2003 Václavské okovy Jaroslav  Hutka
7. 3. 2003 Snadné zbohatnutí s Nigerijci podle TV Nova Zdeněk  Jemelík
6. 3. 2003 V Praze se na protest proti "politickým poměrům" upálil devatenáctiletý mladík
6. 3. 2003 "Antiglobalisté" nevyzývají k sebevraždám, ale k aktivitě a emancipaci společnosti Ondřej  Slačálek
7. 3. 2003 Zelenkovi Knoflíkáři a Rok ďábla: Filmy bez větší hloubky Edward  Allan
7. 3. 2003 Petr Zelenka's Buttoners and The Year of the Devil: Films without real depth Edward  Allan
7. 3. 2003 Pohlednice z Timoru IV. Jaroslav  Kováříček
7. 3. 2003 Přes půl milionu podpisů na protiválečné petici za 2 dny
7. 3. 2003 Má odstoupit americký prezident... Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství
7. 3. 2003 Komise LAS lobbuje v New Yorku proti válce na Blízkém východě Ivana  Bošinová
7. 3. 2003 ČSSD: O tempora, o mores Robin  Böhnisch
6. 3. 2003 Havlovi pohrobci znepřízněni volbou Ivan  David
7. 3. 2003 Nájemné: Nezapomínejme na nejslabší Jindřich  Novák
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen
7. 3. 2003 Možnosť útoku na Irak už má následky Juraj  Král
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday
6. 3. 2003 EU neumí komunikovat s občany Patrice  de Beer
5. 3. 2003 Trabant s karoserií Ferrari aneb kontinuita privatizování v Čechách Štěpán  Kotrba
5. 3. 2003 Jak se poučit ze stalinského teroru pro budoucnost? Jan  Čulík
5. 3. 2003 Proč mě neprávem osočují? O cestě ke Kábulu David  Soukup
5. 3. 2003 Statewatch: mnohá práva kandidátských zemí EU budou značně omezená
7. 3. 2003 Angola - vzdialená krajina Jana  Machatová
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
7. 3. 2003 Za nezájmu občanů se stal Jan Jařab terčem rasistického útoku   
7. 3. 2003 Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Petr Zelenka's Buttoners and The Year of the Devil: Films without real depth Edward  Allan
7. 3. 2003 Nájemné: Nezapomínejme na nejslabší Jindřich  Novák
7. 3. 2003 Zelenkovi Knoflíkáři a Rok ďábla: Filmy bez větší hloubky Edward  Allan
7. 3. 2003 Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky Tomáš  Linhart
7. 3. 2003 Český Telecom - stále je to otázka maximalizace zisku Radek  Mokrý
7. 3. 2003 Informácie o zvýhodneniach pre PSA Peugeot Citroën sú "obchodným tajomstvom"   
7. 3. 2003 Snadné zbohatnutí s Nigerijci podle TV Nova Zdeněk  Jemelík
7. 3. 2003 Václavské okovy Jaroslav  Hutka
7. 3. 2003 Pohlednice z Timoru IV. Jaroslav  Kováříček
6. 3. 2003 "Antiglobalisté" nevyzývají k sebevraždám, ale k aktivitě a emancipaci společnosti Ondřej  Slačálek
6. 3. 2003 Je to fakt tabu... Vojtěch  Polák
6. 3. 2003 EU neumí komunikovat s občany Patrice  de Beer