7. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 3. 2003

Má odstoupit americký prezident...

To bylo dnes ráno překvapení, když jsem otevřel noviny a hleděl na titulek "Americans want to impeach the president" (Američané chtějí zbavit prezidenta funkce), s podtitulkem "- the TV version". Že by se na náš řítila nějaká další krize? Vždyť je už několik dní americká "krizová barva" mírná žlutá a o lepicí pásce jakožto obranném prostředku proti terorismu se nepíše ani na poslední straně novin.

V oddílu "Ze světa" psala Jennifer Campbellová, že se od doby prezidenta Billa Clintona nemluvilo tak často o "impeachmentu", čili zbavení prezidenta funkce jako nyní. Pokračovala, že si rostoucí počet Američanů přeje, aby na svou funkci rezignoval pro svůj postoj k Iráku. To by tedy odpovídalo skutečnosti, jeho posedlost válkou je skutečně děsivá. Problém je v tom, že prezident, který tak rozhořčuje rostoucí počet Američanů, není George W. Bush nýbrž Josiah Bartlet. Cože, Spojené státy mají dva prezidenty? Ano, jeden hraje svou úlohu prezidenta v Bílém domě ve Washingtonu. D.C., kdežto ten druhý je představován hercem Martinem Sheenem v programu "The West Wing" (Západní křídlo) televizní stanice NBC.

Tento známý herec se vyjadřuje jasně o svém odporu k vládní politice vůči Iráku. Je to prostě herec, který v soukromém životě nepřednáší podle skriptu, ale projevuje nahlas své vlastní názory. Mluvil na protiválečných demonstracích a dokonce zahájil minulý týden virtuální protest, jehož následkem byli američtí zákonodárci zaplaveni spoustou protiválečných telefonátů, e-mailů a faxů.

Jeho aktivita je ale trnem v oku některým lidem. Ti jsou rozhněvaní, když používají televizní a filmové celebrity svého věhlasu a obliby k tomu, aby prosazovaly své údajně "drobné projekty". Více než 57,000 lidí podepsalo petici šířenou na Webu poté, co ji odstartovala Lori Bardsleyová v Severní Karolíně. Někteří pisatelé vyhrožují bojkotem televizního programu a zboží, kterému dělá reklamu.

Barsleyová řekla kanadské reportérce, že Martin Sheen a jeho přátelé nereprezentují svým protiválečným postojem celou Ameriku. "Podporuji aktivity zdola, protože hollywoodští herci používají peněz, které vydělávají na americkém publiku, aby organizovali protesty jakoby jménem amerického lidu, ale my s nimi nesouhlasíme. Podporuji každé úsilí, aby bylo možné slyšet názory našich obyčejných lidí - a to není často".

Američanka citovala z petice skupiny "Citizen Against Celebrity Pundits" (Občané proti celebritovým "vědátorům") proti televiznímu prezidentovi: "Jsme přesvědčeni, že hollywoodské celebrity používají svého osobního bohatství k tomu, aby šířily svoje vlastní názory zatímco obyčejní Američané nemají tytéž možnosti". Paní Barsleyová nenavrhuje bojkot, ale lidé, kteří petici podpisují, požadují, aby ostatní občané bojkotovali všechno, co souvisí v Martinem Sheenem a jinými prostořekými herci jako je Mike Farrell a Susan Sarandonová. Tak třeba napsal Michael Green z Michiganu: "Přestal jsem se dívat na "West Wing" z velké nechuti k politickému stanovisku pana Sheena". Na internetové stránce www.celiberal.com jsou uveřejňovány výzvy, aby se bojkotovalo všechno, v čem mají prsty levicové celebrity: "Martin Sheen není mým prezidentem, tím je George W. Bush".

Takže tu to je. Georgovi Bushovi nehrozí žádné nebezpečí "impeachmentu" od občanů, kteří se netěší na vyhlídku války, naopak, on je vnímám jinou skupinou lidí jakožto vlastenec. Po válečném fiasku ve Vietnamu byly domněnky, že získala Amerika přesvědčení, že je lepší řešit mezinárodní konflikty mírovou cestou. Válka v Perském zálivu v r. 1991 jim ale dodala novou chuť k vojenskému dobrodružství. Prý na tom měla mimo jiné zásluhu poněkud upravená taktika sdělovacích prostředků, které přestaly ukazovat návraty vojáků v pytlích. Hledět na stovky cizích mrtvých civilistů nikdy nedrásalo nervy amerických diváků tak jako pohled na několik vlastních mrtvých vojáků. Příští válku tedy předchází v Americe silná propagační kampaň.

V tak velké zemi se provádí celkem snadno, protože třeba kanadský televizní signál se daleko nedostane a tudíž nepobuřuje proválečné vlastenecké cítění některých Američanů satirickými scénkami na adresu válečníků v Bílém domě. V Kanadě se naštěstí dovídáme o velkém počtu amerických občanů, kteří válečné propagandě zatím nepodleli a žádají svým skandováním i plakáty "Drop Bush - not bombs" (Svrhněte Bushe - nikoliv bomby). Nejedná se pouze o herce nýbrž o protestní akce amerických studentů.

Počátkem minulého týdne řekl Sheen reportérovi "Los Angeles Times", že jsou výkonné složky stanice NBC poněkud vyvedené z míry jeho stanoviskem. On sám obdržel nenávistné výpady prostřednictvím e-mailu a byl dokonce napadán na ulici jakožto zrádce. Mluvčí NBC Rebecca Marksová prohlásila, že tato televizní stanice respektuje názory Martina Sheena a jeho právo na svobodu projevu.

V Kanadě trpí za svůj "úlet" poslankyně federální Liberální strany Carolyn Parrishová, která soukromě řekla, že ty americké bastardy, jimiž myslela vládnoucí politiky, nemůže ani cítit. Poté, co její slova sdělovací prostředky náležitě rozmázly, omluvila se písemně americkému vyslanci Paulovi Celluccimu, ale hned na to v televizním diskusním programu řekla hostiteli Mikovi Bullardovi, že bude příště více specifická a že jí ta slova prvně "uletěla" zřejmě proto, že byla o tom, o čem je pevně přesvědčena. Kromě tohoto prohlásila, že nemůze slíbit, že to už víckrát neudělá. Pan vyslanec omluvu velkoryse přijal a vyzvedl při tom okolnost, že kanadská vláda věnovala své armádě 2 miliardy dolarů rozdělené na příští 2 roky. Vzhledem k tomu, že jsou v Kanadě silní přivrženci neochvějného přátelství s USA za všech okolností, jsou v politických kruzích požadavky, aby paní Parrishová odstoupila jakožto předsedkyně parlamentní asociace pro NATO a pokud tak neučiní, aby ji odvolal ministerský předseda. Ten si ale dává na čas a co se týká jeho vlastních názorů, vyjádřil se na stejné téma poněkud diplomatičtěji než paní Parrishová. Z toho je vidět, že vztah USA k Iráku se promítá i to vztahů mezi lidmi uvnitř jednoho státu případně i jednoho pracoviště a dělá ze dřívějších přátel nepřátele.

                 
Obsah vydání       7. 3. 2003
8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
7. 3. 2003 Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky Tomáš  Linhart
7. 3. 2003 Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Český Telecom - stále je to otázka maximalizace zisku Radek  Mokrý
7. 3. 2003 Za nezájmu občanů se stal Jan Jařab terčem rasistického útoku
7. 3. 2003 Informácie o zvýhodneniach pre PSA Peugeot Citroën sú "obchodným tajomstvom"
8. 3. 2003 Chudoba ve světě: Jak může Švýcarsko jednat?
7. 3. 2003 MTV s Tonym Blairem Filip  Rožánek
6. 3. 2003 Je to fakt tabu... Vojtěch  Polák
7. 3. 2003 Václavské okovy Jaroslav  Hutka
7. 3. 2003 Snadné zbohatnutí s Nigerijci podle TV Nova Zdeněk  Jemelík
6. 3. 2003 V Praze se na protest proti "politickým poměrům" upálil devatenáctiletý mladík
6. 3. 2003 "Antiglobalisté" nevyzývají k sebevraždám, ale k aktivitě a emancipaci společnosti Ondřej  Slačálek
7. 3. 2003 Zelenkovi Knoflíkáři a Rok ďábla: Filmy bez větší hloubky Edward  Allan
7. 3. 2003 Petr Zelenka's Buttoners and The Year of the Devil: Films without real depth Edward  Allan
7. 3. 2003 Pohlednice z Timoru IV. Jaroslav  Kováříček
7. 3. 2003 Přes půl milionu podpisů na protiválečné petici za 2 dny
7. 3. 2003 Má odstoupit americký prezident... Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství
7. 3. 2003 Komise LAS lobbuje v New Yorku proti válce na Blízkém východě Ivana  Bošinová
7. 3. 2003 ČSSD: O tempora, o mores Robin  Böhnisch
6. 3. 2003 Havlovi pohrobci znepřízněni volbou Ivan  David
7. 3. 2003 Nájemné: Nezapomínejme na nejslabší Jindřich  Novák
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen
7. 3. 2003 Možnosť útoku na Irak už má následky Juraj  Král
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday
6. 3. 2003 EU neumí komunikovat s občany Patrice  de Beer
5. 3. 2003 Trabant s karoserií Ferrari aneb kontinuita privatizování v Čechách Štěpán  Kotrba
5. 3. 2003 Jak se poučit ze stalinského teroru pro budoucnost? Jan  Čulík
5. 3. 2003 Proč mě neprávem osočují? O cestě ke Kábulu David  Soukup
5. 3. 2003 Statewatch: mnohá práva kandidátských zemí EU budou značně omezená
7. 3. 2003 Angola - vzdialená krajina Jana  Machatová
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Má odstoupit americký prezident... Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky Tomáš  Linhart
7. 3. 2003 Komise LAS lobbuje v New Yorku proti válce na Blízkém východě Ivana  Bošinová
7. 3. 2003 Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha Miloš  Kaláb
6. 3. 2003 Norové jsou proti válce v Iráku   
6. 3. 2003 Postoj islámských zemí k Iráku zůstává beze změny   
5. 3. 2003 Čeho se bojí Lidové noviny? Milan  Valach
5. 3. 2003 Proč mě neprávem osočují? O cestě ke Kábulu David  Soukup
5. 3. 2003 Ruský ministr zahraničí nevyloučil, že Rusko užije v Radě bezpečnosti právo veta   
5. 3. 2003 Alžírská "bahia" Josef  Brož
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
4. 3. 2003 Turecký parlament neschválil rozmístění amerických vojsk   
4. 3. 2003 Summit Arabské ligy k Iráku: Ne válce, ano míru a mezinárodní legitimitě Ivana  Bošinová
4. 3. 2003 Prečo "stará" Európa, a nie USA, ergo Izrael? Daniel  Krajcer
4. 3. 2003 Kanaďané chtěli provést inspekci amerických zbraní hromadného ničení Miloš  Kaláb