Slovenské volby: proevropský diplomat porazil spojence populistického premiéra a dostal se do druhého kola prezidentských voleb

24. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Foto: Ivan Korčok

Ivan Korčok získal v prvním kole nejvíce hlasů před předsedou parlamentu Peterem Pellegrinim


Proevropský bývalý slovenský ministr zahraničí překvapivě zvítězil v prvním kole prezidentských voleb, čímž se dostal do druhého kola s klíčovým spojencem populistického premiéra Roberta Fica.

 
Slovenské prezidentské volby jsou pro Fica, jehož názory na Ukrajinu rozzlobily kritiky, že se příliš přibližuje Rusku, šancí, jak posílit svou pozici u moci. Opoziční síly chtějí vytvořit protiváhu jeho vládě.

Změna zahraniční politiky vlády, pokusy o revizi trestních zákonů a střety s médii vedly k řadě protestů a kritice ze strany padesátileté prezidentky Zuzany Čaputové, která byla Ficovou ostrou odpůrkyní, ale o nové funkční období neusilovala.

O jfnkci prezidenta usiluje 59letý Ivan Korčok, kariérní diplomat, který byl ministrem v minulé vládě a v prvním kole získal nejvíce hlasů z devíti kandidátů.

Jeho 42,5 % hlasů při sečtení 99,9 % okrsků bylo více než 37,1 % pro 48letého Petera Pellegriniho, předsedu parlamentu, který stojí v čele menší vládní strany Hlas.

Oba dva postoupí do druhého kola, které se uskuteční 6. dubna a v němž Korčok podle svých slov potřebuje oslovit voliče napříč politickým spektrem.

"Určitě musím oslovit desetitisíce voličů vládní koalice, kteří nesouhlasí s tím, kam vláda Slovensko táhne," řekl Korčok svým příznivcům.

Rusku nakloněný bývalý šéf nejvyššího soudu Štefan Harabin získal třetí největší počet hlasů, pouhých 11,75 %, když získal podporu nacionalistické strany, která je rovněž ve vládní koalici. Jeho voliči by mohli Pellegrinimu pomoci.

Fico a jeho vládnoucí levicová strana Smer vyhráli parlamentní volby loni v září díky slibům zastavit vojenskou pomoc Ukrajině a zachovat podporu lidem postiženým prudkým růstem cen.

Pellegrini, bývalý premiér a bývalý člen strany Smer, byl klíčový při sestavování koalice a uvedl, že sobotní výsledky prvního kola ukázaly, že většina nechce "liberálně-pravicově-progresivního" prezidenta, který by byl pouze v konfliktu s vládou.

"Většina na Slovensku vyjádřila zájem mít prezidenta, který bude hájit národní státní zájmy," řekl.

Prezidenti nemají mnoho výkonných pravomocí, ale mají podíl na jmenování vlády a soudců, mohou vetovat zákony a formovat veřejnou debatu, jak to často dělala liberální Čaputová.

Voliči v minulosti odmítli dát vládním stranám vládní funkce i prezidentskou funkci, včetně vítězství Čaputové v roce 2019, kdy protikorupční nálady oslabily Ficovu stranu, která byla tehdy ve vládě.

"Tyto volby ukážou, zda masové protesty, které se v posledních týdnech konaly v Bratislavě a dalších velkých městech, podpoří i lidé, kteří obvykle vyjadřují svůj nesouhlas ve volebních místnostech," uvedl Radoslav Štefančík, politolog z Ekonomické univerzity v hlavním městě Bratislavě.

Válka na Ukrajině, vysoká inflace a chaotické vládnutí pod vedením koalice vedené opozicí v letech 2020-23 polarizovaly voliče. Průzkumy veřejného mínění před sobotou ukazovaly, že Pellegrini vede a bude pravděpodobným vítězem druhého kola s Korčokem.

Fico náhle změnil část slovenské zahraniční politiky, ukončil státní vojenské dodávky na Ukrajinu - ale přitom stále povoluje obchodní dohody o dodávkách - a zahájil dialog s Moskvou, i když EU izoluje ruský režim.

Pellegrini prohlásil, že Slovensko zůstane zakotveno v EU a NATO, ale stejně jako Fico tvrdí, že konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení, a podporuje tzv. mírové rozhovory mezi Kyjevem a Moskvou - což je podle Korčoka a dalších kritiků kapitulace, když jsou části Ukrajiny okupovány.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1526

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024