Putin: všichni čtyři útočníci byli zadrženi, když po útoku mířili na Ukrajinu

23. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
 

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu k národu potvrdil, že Rusko věří, že zadrželo všechny čtyři muže, kteří přímo zinscenovali útok na radnici v Moskvě. Uvedl, že všichni byli zadrženi údajně při cestě na Ukrajinu.

* * *

- Džihádistická skupina Islámský stát (IS) v sobotu oznámila, že čtyři její bojovníci provedli útok na koncertní sál na předměstí Moskvy, při kterém podle ruských úřadů zahynulo nejméně 133 lidí, a mezi zbraněmi použili zápalné bomby, informovala agentura AFP. IS to uvedl na jednom ze svých kanálů Telegram:

"Útok provedli čtyři bojovníci IS vyzbrojení samopaly, pistolí, noži a zápalnými bombami."

Militantní skupina uvedla, že její bojovníci zabili "desítky křesťanů" v rámci své "zuřivé války" se zeměmi, které podle ní bojují proti islámu.

Džihádisté již v pátek večer uvedli, že útok provedli, a tvrdili, že se jejich bojovníci "bezpečně vrátili na základnu".

To je v rozporu s tvrzením Vladimira Putina. Kreml, který na tvrzení militantní skupiny nereagoval, uvedl, že bylo zatčeno 11 osob "včetně čtyř teroristů" zapojených do útoku.

Rusko bojuje proti IS v Sýrii a džihádistická skupina byla přítomna také v ruských republikách Ingušsko, Dagestán a Čečensko, kde žijí převážně muslimové.

Skupina v Rusku prováděla útoky, ale nikdy předtím se nepřihlásila k tomu, že by stála za tak velkým zvěrstvem.

 

* * *

Všechny dosavadní zprávy naznačovaly, že k zatčení útočníků došlo v Brjansku, oblasti jihozápadně od Moskvy, směrem k rusko-ukrajinské hranici.

Putin ve svém projevu tvrdil, že na ukrajinské straně se připravují na přijetí útočníků. Řekl:

    Všichni čtyři přímí pachatelé teroristického útoku, všichni ti, kteří stříleli a zabíjeli lidi, byli nalezeni a zadrženi. Pokusili se skrýt a přesunuli se směrem k Ukrajině, kde pro ně bylo podle předběžných údajů na ukrajinské straně připraveno okénko k překročení státní hranice. Celkem bylo zadrženo 11 osob.

    Federální bezpečnostní služba Ruska a další orgány činné v trestním řízení pracují na identifikaci a odhalení celé komplicové základny teroristů: těch, kteří jim zajišťovali dopravu, vytyčovali únikové cesty z místa činu, připravovali skrýše, sklady zbraní a munice.

Zdroj v angličtině ZDE

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak dnes již dříve naznačil, že ruský popis událostí nemá nic společného s realitou, a uvedl, že hledaní muži se pohybovali směrem k "zablokovaným hraničním přechodům, kde probíhají aktivní boje a kde je každý metr prošpikován ruskými bezpečnostními složkami".

2
Vytisknout
1799

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024