Ruské bezpečnostní služby zřejmě spojují útok s Ukrajinou, přestože se k němu přihlásil Islámský stát

23. 3. 2024

čas čtení 7 minut


Ruské bezpečnostní služby oznámily, že zatkly čtyři ozbrojence odpovědné za střelbu, při níž v koncertní hale na předměstí Moskvy zahynulo nejméně 115 lidí, což je jeden z nejhorších teroristických útoků v historii země.

Ředitel ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) informoval Vladimira Putina, že v souvislosti s pátečním teroristickým útokem v Crocus City Hall u Moskvy bylo zatčeno 11 osob, včetně čtyř podezřelých z účasti na střelbě.

 

Islámský stát se prostřednictvím přidružené tiskové agentury přihlásil k odpovědnosti za útok v pátek pozdě večer v příspěvku na Telegramu, v němž uvedl, že se střelcům podařilo poté uprchnout. Jeden z amerických představitelů uvedl, že Washington má k dispozici zpravodajské informace, které tvrzení Islámského státu potvrzují.

Ruští představitelé označili útok za teroristický čin.

Již se objevily náznaky, že se Moskva bude snažit svalit vinu za útok na Ukrajinu, a to navzdory tomu, že se k odpovědnosti přihlásil Islámský stát.

Aniž by poskytla jakékoli důkazy, FSB v sobotu zřejmě ukázala prstem na Kyjev a uvedla, že ozbrojenci byli zadrženi při pokusu o přechod na Ukrajinu.

Někteří ruští představitelé spekulovali, že za požár je zodpovědná Ukrajina, proti níž Rusko před dvěma lety zahájilo rozsáhlou invazi.

První místopředseda výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti Alexej Čepa uvedl, že "události souvisely s Ukrajinou".

Kyjev důrazně popřel, že by se na útoku jakkoli podílel.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo, že ruští představitelé se zabývají obviněními proti Kyjevu "s cílem vyvolat v ruské společnosti protiukrajinskou hysterii a vytvořit podmínky pro zvýšení mobilizace ruských občanů do zločinné agrese proti našemu státu".

Podle prohlášení ruského vyšetřovacího výboru mezitím počet obětí útoku do sobotního odpoledne vzrostl na 115.

Ruské úřady uvedly, že nejméně 145 lidí bylo zraněno, přičemž 16 osob je v "kritickém stavu".

"Počet obětí teroristického útoku výrazně vzroste," uvedl gubernátor regionu Andrej Vorobjov.

Fotografie z pátečního večera ukazovaly, jak Crocus City Hall zachvátily plameny, a objevila se i drastická videa, na nichž je vidět, jak neznámí ozbrojenci zabili několik lidí. Na jednom z klipů tři muži v uniformách s puškami střílejí z bezprostřední blízkosti do těl rozházených po vestibulu koncertní haly. Na dalších videozáznamech bylo vidět, jak lidé křičí, plazí se po rukou a kolenou ven z hudebního sálu nebo utíkají po schodištích.

Útok se odehrál několik minut předtím, než měla ruská rocková skupina veteránů začít hrát před vyprodaným hledištěm.

Svědci popisují scény chaosu a zmatku, přičemž mnozí návštěvníci koncertu se zpočátku domnívali, že zvuk výstřelů je součástí show.

"Seděli jsme v zadních řadách a čekali na začátek koncertu. V jednu chvíli jsem si všiml hlasitého praskání, jako by to byl ohňostroj, a myslel jsem si, že je to součást koncertu," řekl jeden ze svědků listu Meduza.

Ruský vyšetřovací výbor uvedl, že mrtví v koncertní hale zemřeli na následky střelných zranění a "otravu" související s požárem.

Výbor dodal, že útočníci použili "hořlavou kapalinu k zapálení prostor koncertní haly".

Telegramový kanál Baza, který má blízko k ruským bezpečnostním službám, uvedl, že na jedné z toalet v Crocus City Hall bylo nalezeno více než deset těl obětí.

Podle kanálu se oběti skrývaly před střelbou, ale později zemřely kvůli kouři.

Putin se po útoku zatím na veřejnosti neobjevil ani nevyjádřil. Kreml uvedl, že ruský vůdce popřál všem zraněným při teroristickém útoku "brzké uzdravení".

Mezinárodní společenství incident odsoudilo, Rada bezpečnosti OSN jej označila za "odporný a zbabělý teroristický útok".

Britský ministr zahraničí David Cameron uvedl, že Spojené království "co nejdůrazněji odsuzuje smrtící útok".

Střelba v Crocus City Hall byla nejsmrtelnějším útokem v Rusku od obléhání školy v Beslanu v roce 2004, kdy bylo zabito 334 lidí, včetně 186 dětí, které militanti drželi v zajetí dva dny.

Budou se objevovat otázky, proč Putin zřejmě odmítl varování před terorismem několik týdnů před útokem.

K pátečnímu útoku došlo dva týdny poté, co západní země v čele s USA vydaly varování před terorismem a doporučily svým občanům, aby se v Rusku neúčastnili veřejných shromáždění.

Skupinou, která se ke smrtícímu teroristickému útoku přihlásila, byla afghánská odnož Islámského státu s názvem Islámský stát - provincie Chorásán neboli Isis-K.

Podle amerických představitelů Washington v březnu shromáždil zpravodajské informace o tom, že Isis-K plánuje útok na Moskvu, uvedli úředníci.

Putin označil březnové varování západních velvyslanectví za "provokaci".

Státní agentura Tass však v sobotu s odvoláním na zdroj v ruských bezpečnostních službách připustila, že ruské bezpečnostní služby skutečně obdržely od USA informace o možném teroristickém útoku.

FSB již dříve uvedla, že zmařila útok na moskevskou synagogu, který měla provést skupina Isis-K usilující o vytvoření chalífátu na území Afghánistánu, Pákistánu, Turkmenistánu, Tádžikistánu, Uzbekistánu a Íránu.

Putin změnil průběh syrské občanské války tím, že v roce 2015 zasáhl a podpořil prezidenta Bašára Asada proti opozici a Islámskému státu.

Ruské úřady také nedávno provedly sérii zátahů proti ozbrojeným islamistickým bojovníkům v oblasti Ingušska, které vedly k přestřelkám mezi policií a bojovníky.

Pawel Wójcik, specialista na zprávy a propagandu Islámského státu, uvedl, že zprávy Islámského státu po útoku v Moskvě byly podobné předchozím útokům, ke kterým se skupina přihlásila v Teheránu a Kábulu.

"Sdělení, která jsme viděli od IS po útoku, byla standardní," řekl Wójcik.

Podle Wójcika by měl Islámský stát "mnoho motivů" k teroristickému útoku v Rusku, včetně zapojení Moskvy do kampaně proti Islámskému státu v Sýrii, Mali a Burkině Faso.

Dodal, že ISKP v poslední době "silně přijala protiruský narativ ve svých propagandistických výstupech".

Zdroj v angličtině ZDE

2
Vytisknout
1385

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024