Studie zjistila, že pijáci kávy mají mnohem nižší riziko recidivy rakoviny střev

23. 3. 2024

čas čtení 4 minuty
Vědci konstatují, že u lidí, kteří onemocněli rakovinou střev, kteří pijí dva až čtyři šálky kávy denně, je menší pravděpodobnost, že se jim nemoc vrátí


Výzkum ukázal, že u lidí s rakovinou střev, kteří pijí dva až čtyři šálky kávy denně, je mnohem menší pravděpodobnost, že se jim nemoc vrátí.

Studie ukázala, že lidé s touto nemocí, kteří konzumují toto množství kávy, mají také mnohem menší pravděpodobnost úmrtí z jakýchkoli příčin, což naznačuje, že káva pomáhá lidem s diagnózou druhého největšího zabijáka rakoviny ve Velké Británii.

Odborníci označili tato zjištění za "slibná" a vyslovili domněnku, že pokud i další studie prokáží stejný účinek, může být 43 000 Britů, kterým je ročně diagnostikována rakovina střev, povzbuzeno k pití kávy. Toto onemocnění si ročně vyžádá v Británii přibližně 16 500 životů - 45 denně.

Studie nizozemských a britských vědců provedená v Nizozemsku na 1 719 pacientech s rakovinou střev zjistila, že ti, kteří vypili alespoň dva šálky kávy, měli nižší riziko opakování onemocnění. Účinek byl závislý na dávce - u těch, kteří pili nejvíce, se riziko snížilo nejvíce.

 

Podle práce, která byla financována Světovým fondem pro výzkum rakoviny (WCRF) a byla publikována v časopise International Journal of Cancer, měli pacienti, kteří vypili alespoň pět šálků denně, o 32 % nižší pravděpodobnost, že se jim rakovina střev vrátí, než ti, kteří vypili méně než dva šálky.

Stejně tak se ukázalo, že vyšší konzumace kávy úzce souvisí s šancí na přežití.

Opět platí, že ti, kteří vypili alespoň dva šálky denně, měli nižší riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kteří kávu nepili. A stejně jako u rizika recidivy se pravděpodobnost úmrtí nejvíce snížila u těch, kteří vypili alespoň pět šálků - o 29 %.

Vedoucí výzkumného týmu, Dr. Ellen Kampmanová, profesorka výživy a nemocí na Wageningenské univerzitě v Nizozemsku, uvedla, že nemoc se vrací u každého pátého člověka, u kterého byla diagnostikována, a může být smrtelná.

"Je zajímavé, že tato studie naznačuje, že pití tří až čtyř šálků kávy může snížit návratnost rakoviny tlustého střeva."

Tato studie je nejnovějším důkazem, že káva snižuje riziko vzniku rakoviny. Existují již přesvědčivé důkazy, že snižuje riziko rakoviny jater a dělohy, a některé důkazy, že totéž platí i pro rakovinu úst, hltanu, hrtanu a kůže. Káva je také spojována s nižším rizikem vzniku rakoviny střev.

Prof. Marc Gunter, spoluautor studie a vedoucí katedry epidemiologie a prevence rakoviny na škole veřejného zdraví na Imperial College v Londýně, uvedl, že tato zjištění jsou "velmi provokativní, protože ve skutečnosti nechápeme, proč by káva měla mít takový účinek u pacientů s rakovinou střev".

Dodal: "Jsou však také slibné, protože mohou ukázat cestu ke zlepšení prognózy a přežití pacientů s rakovinou střev.

"Káva obsahuje stovky biologicky aktivních látek, které mají antioxidační vlastnosti a mohou chránit před rakovinou střev.

"Káva také snižuje hladinu zánětu a inzulínu - které jsou spojovány s rozvojem a progresí rakoviny střev - a může mít potenciálně příznivý vliv na střevní mikrobiom.

"Potřebujeme však další výzkum, abychom mohli hlouběji proniknout do biologie toho, proč by káva mohla mít takový vliv na prognózu a přežití rakoviny střev."

WCRF identifikovala kyselinu chlorogenovou, která se nachází také v kapustě, jako látku, která by mohla poskytnout klíčovou část vysvětlení, protože hraje roli při řízení hladiny glukózy v těle a regulaci hladiny inzulínu.

Objevení kávy jako potenciálního ochránce před rakovinou je pozoruhodné, protože až do roku 2016 ji Světová zdravotnická organizace klasifikovala jako "pravděpodobně karcinogenní", než změnila názor, protože pro to neexistovaly důkazy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
1582

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024