Proč americký návrh na příměří v Gaze v Radě bezpečnosti OSN neuspěl

22. 3. 2024

čas čtení 4 minuty

Rusko a Čína právě vetovaly Bidenův návrh rezoluce o Gaze v Radě bezpečnosti OSN. Proti hlasovalo také Alžírsko, které reprezentuje arabský svět. Ačkoli rezoluce neobsahovala jasný požadavek na příměří, Moskva a Peking přesto umožnily Bidenovi přenést vinu za nečinnost Rady na Rusko - třebaže právě Biden byl v posledních šesti měsících hlavní překážkou pokroku v Radě bezpečnosti.

Ačkoli se velká část debaty bude týkat ruského a čínského veta, analýza textu rezoluce odhaluje jak změny v Bidenově pozici, tak i to, proč jeho posun zůstává v mnoha ohledech nedostatečný, soudí na webu Responsible Statecraft Trita Parsi.

Především je podstatně silnější než předchozí americké návrhy, přesto stále nedosahuje jasného a jednoznačného požadavku na bezpodmínečné příměří. Na jedné straně již nepožaduje příměří co nejdříve, jak je to prakticky možné, jak to činila předchozí americká rezoluce, která byla pozoruhodně slabou formulací. Ale rozhodující klauzule je stále velmi zmatená a zbytečně komplikovaná - což se stalo charakteristickým znakem všeho, co Biden v otázce Gazy udělal:

(Rada bezpečnosti) konstatuje nezbytnost okamžitého a trvalého příměří, které by ochránilo civilisty na všech stranách, umožnilo dodávky nezbytné humanitární pomoci a zmírnilo utrpení, a za tímto účelem jednoznačně podporuje probíhající mezinárodní diplomatické úsilí o zajištění takového příměří v souvislosti s propuštěním všech zbývajících rukojmích;

Doložka nepožaduje příměří, ale konstatuje, že je nezbytné. Nepodporuje přímo příměří, ale proces vyjednávání, který USA spoluvedou a jehož parametry se snaží určovat ve prospěch Izraele. Text zdůrazňuje, že toto úsilí o zajištění příměří je "spojeno s propuštěním všech zbývajících rukojmích".

Jedná se o izraelský požadavek, který Hamás pravděpodobně nepřijme výměnou za časově omezené příměří, nikoliv za trvalé. Americký návrh jako takový podporuje izraelskou pozici při jednáních a nepřímo podmiňuje příměří propuštěním všech rukojmích, čímž fakticky činí rukojmími i dva miliony civilních obyvatel Gazy.

Další operativní doložky jsou silnější a přímější, i když v nich Izrael není jmenovitě označen. Návrh je například velmi silný v následujících bodech:

- "Odmítáme... jakékoli nucené vysídlení civilního obyvatelstva v Gaze."

- "Požaduje ...aby Hamás a další ozbrojené skupiny okamžitě umožnily humanitární přístup ke všem zbývajícím rukojmím."

- "Odmítnutí... akcí, které z menšují území Gazy, včetně oficiálního či neoficiálního zřizování tzv. nárazníkových zón."

- "Odsuzuje ... výzvy vládních ministrů k vysídlení Gazy a odmítá jakýkoli pokus o demografické nebo územní změny v Gaze."

Všichni zmínění vládní ministři jsou samozřejmě izraelští, ale v textu není Izrael jmenován. Přesto by to mělo USA pravděpodobně zavazovat k zastavení pokračujících snah Izraele o separaci území v Gaze a budování nárazníkových zón. V opačném případě USA nebudou jednat v souladu s požadavky, které samy vložily do své vlastní rezoluce OSN. 

V jednom zásadním bodě však - jak uvedl novinář OSN Rami Ayarihas - je text oslaben. Dřívější návrhy se důrazně stavěly proti jakémukoli izraelskému útoku na Rafáh, ale současný návrh tuto formulaci zmírnil a přesunul ji do preambule, přičemž pouze vyjadřuje "obavy, že pozemní ofenzíva do Rafáhu by vedla k dalším škodám na civilním obyvatelstvu", místo aby požadoval, aby jí bylo zabráněno.

Všimněte si, že během rozpravy v Radě bezpečnosti vystoupila s kritickým prohlášením velvyslankyně USA Linda Thomas-Greenfield: Pokud Rusko předloží rezoluci, která nepodpoří "diplomacii na místě", tedy diplomatický proces, který spoluvedou USA, zůstane Rada na mrtvém bodě. Jedná se o přímou hrozbu ze strany USA, že budou vetovat jakoukoli rezoluci, která nepodpoří diplomatický proces USA a americké/izraelské parametry příměří.

Závěrem lze říci, že se jedná o posun v Bidenově postoji, ale ten může být menší, než se na první pohled zdá. Bidenův rétorický posun ve prospěch příměří je nepochybně pozoruhodný, ale ďábel se skrývá v detailech. Zbytečně spletitá operativní věta vyvolává obavy, že tento posun není tak přímočarý, jak by mohl a měl být.

 

Celý text v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1911

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2024